Росіяни збрехали про загибель Сирського та Буданова на Харківщині 

Повідомлення поширюють у Telegram-каналах.

Фейки про загибель вищого українського командування розповсюджують не вперше.

Росіяни поширюють фейкову інформацію про те, що унаслідок ракетного удару по місту Чугуїв цього тижня начебто загинули головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський та начальник Головного управління розвідки України Кирило Буданов. Повідомлення з’явилися у прокремлівських Telegram-каналах. 

«Началась ликвидация командования Украины: Под удар попал Буданов, Сырский и другое руководство Украины», — сказано у повідомленнях. 

У Центрі стратегічних комунікації та інформаційної безпеки зазначили: поширювана інформація є фейковою. Росіяни розповсюджують такі повідомлення від початку повномасштабного вторгнення. Наразі вони хочуть за допомогою них викликати у жителів паніку щодо ситуації у Харкові.

«Правда: насправді повідомлення фейкоробів про «ліквідацію» представників вищого українського командування з’являються у соцмережах регулярно з 2022 року. Цього разу – це ще й частина кампанії з нагнітання істерії щодо ситуації у Харкові. Пропагандисти неодноразово поширювали такі фейки не лише про Буданова (мінімум двічі – у травні і серпні 2023 року), а й про ексголовкома Залужного, Танцюру (екскомандувач сил ТрО) та інших українських генералів», — зазначили у Центрі стратегічних комунікацій.

Щоразу після поширення брехні росіяни самі спростовували інформацію. Зараз частина російських ЗМІ уже списали це на «помилку».

«Насправді це не «помилки», а цілеспрямована кампанія з деморалізації українських військових та цивільних шляхом провокування емоційних «гойдалок», — зазначив Центр.

Нагадаємо, Чугуїв росіяни обстріляли минулого понеділка 8 квітня. Уранці того дня вони вдарили по місту ракетою Х-35. Були пошкоджені приватні домоволодіння та господарчі будівлі.

Як писав KharkovNEWS.info, харків’янам масово надходять повідомлення з інструкціями на випадок евакуації з Харкова. Мер міста Ігор Терехов зазначив: поширювана інформація є фейковою, це інформаційно-психологічна операція, яку проводить Росія. Ситуація у Харкові є стабільною.

Джерело

Новости Харькова