На Харківщині вперше відбувся тренінг для соцпрацівників, психологів та поліціянтів від «FHI 360»

За співпраці Міністерства охорони здоров’я України та фінансової підтримки міжнародної організації «FHI 360» на Харківщині проходять навчання для фахівців з підтримки психічного здоров’я.

Так, на базі навчально-методичного центру Харківського обласного центру соціальних служб проводять 4-денний тренінг за Програмою дій із подолання прогалин у сфері психічного здоров’я (mhGAP), яка була розроблена ВООЗ.

Як зазначила заступниця начальника ХОВА Віта Ковальська, загалом у навчально-методичному центрі відбулося вже близько 30 групових тренінгів. У них взяло участь 323 учасника з 15 територіальних громад області.

«Раніше тренінги за програмою mhGAP проводилися лише для працівників закладів первинної медико-санітарної допомоги. А цього тижня завдяки роботі нашого навчально-методичного центру вдалося домовитися про тренінги для соцпрацівників, психологів та поліціянтів. Для Харківської області це дуже важливо в контексті розвитку Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої Оленою Зеленською», – сказала Віта Ковальська.

На Харківщині до тренінгу долучилося понад 20 людей. Про це розповів інструктор програм з психічного здоров’я Михайло Бебешко. Він наголосив, що послуги з психологічної допомоги мають бути доступнішими для населення. Саме тому навичками надання першої психологічної допомоги повинні володіти фахівці різних сфер. 

«На цьому тренінгу ми розглянемо, як розпізнати депресію чи суїцидальну поведінку. Також обговоримо розлади, пов’язані зі вживанням психоактивних речовин. Останній день тренінгу присвятимо темі психологічних розладів після пережитого стресу, зокрема, реакції горювання», – додав Михайло Бебешко.

Інструктор програм з психічного здоров’я Артак Гіносян відзначив, що головна мета тренінгу – навчити соціальних працівників розрізняти, де потрібна лише підтримка для людини, а в якому випадку вже варто звернутися до психіатра. 

«Досить змістовний тренінг, надається насправді багато матеріалу. Головне, що він є структурованим. Також цікаво почути думку лікарів і психіатрів, котрим доводиться стикатися з такими гострими станами. Зараз в суспільстві підвищений інтерес до психологічної підтримки, тому необхідно знати, як спілкуватися з емоційно-вразливими людьми», – поділилася учасниця тренінгу Анастасія Малишева.


Джерело

Новости Харькова