Мешканці Харківської області подали найбільше заяв на компенсацію за знищене житло

У перший тиждень заяви на "єВідновлення" надіслали понад 3000 власників зруйнованих квартир і будинків.

Більшість людей просять дати гроші на відновлення квартир.

За перший тиждень роботи державної програми щодо компенсації на відновлення пошкодженого через війну житла «єВідновлення» українці подали 10 440 заяв про отримання відповідної допомоги. Найбільша кількість таких заяв надійшла від мешканців Харківщини. Про це повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

«Понад 56% заяв стосуються допомоги щодо відновлення квартири, 43,4% – приватного будинку та менше 1% – інших житлових приміщень, — розповіли у Міністерстві. — Найбільше заяв подали жителі Харківської (3554 заяви), Київської (2852), Миколаївської (870), Донецької (688) та Херсонської (649) областей».

У Міністерстві розвитку громад розповіли, що місцева влада створює комісії, які надалі будуть розглядати ці заяви та оглядати житло. Поки що в Україні створено 108 таких комісій. Вони мають відвідати кожного заявника і скласти акти, на основі яких держава виплачуватиме компенсації.

Люди, житло яких було пошкоджене через війну, можуть надіслати заяву щодо отримання компенсації у застосунку «Дія». Однак перед цим подається інформаційне повідомлення про пошкоджене житло також у «Дії» або у нотаріуса чи в центрі надання адміністративних послуг.

Як писав KharkovNEWS.info, програма «єВідновлення» стартувала у застосунку «Дія» 10 травня. На компенсацію можуть розраховувати тільки ті українці, у кого майно пошкоджене. Для власників повністю зруйнованих будинків, що не підлягають відновленню, уряд розробляє іншу програму.

Максимальна сума, яку можна отримати за цією програмою, становить 500 тисяч гривень. Гроші на ремонт домівок потрібно витратити протягом 12 місяців. Їх перерахують на віртуальні картки.

Дізнатися детальну інформацію про програму «єВідновлення» можна за посиланням тут, за телефоном урядової гарячої лінії — 1545 (кнопка 2) або через чат-боти Урядового контактного центру у Telegram або Facebook.

Джерело

Новости Харькова