Медики Харківщини готові до виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних із радіаційним забрудненням

Про це повідомив під час брифінгу в Офіційному Медіацентрі директор Департаменту охорони здоров’я ХОВА Максим Хаустов.

Він наголосив, що в Харківській області медики проходять відповідні інструктажі та навчання. Зокрема, працівники «екстренки», сімейної медицини та фахівці лікарень відпрацьовували алгоритм дій, затверджений у разі виникнення радіаційного забруднення.

«Що робити медикам у цій ситуації, які ліки видавати – всі ці рекомендації розроблені й донесені до виконавців. Також готуються місця, які в разі потреби будуть використані для госпіталізації хворих, у тому числі з інших областей», – зазначив Максим Хаустов.

Він наголосив, що радіоактивні викиди, які можливі в результаті аварії на Запорізькій АЕС, на Харківщину можуть потрапити з потоками вітру у вигляді пилу. Директор Департаменту наголосив, що у випадку надзвичайної ситуації перш за все потрібно слідкувати за офіційними повідомлення органів влади, ДСНС, поліції. У жодному разі не можна приймати будь-які препарати, зокрема й калію йодид, до офіційного оголошення про таку необхідність.

«Коли людина приймає потрібну кількість йодиду калію в потрібний час, це може допомогти заблокувати щитоподібну залозу від поглинання радіоактивного І – 131: вона поглинає калій йодид і не має місця для І – 131. Проте не можна приймати ці пігулки на свій розсуд, можуть бути побічні ефекти. Крім того дози препарату розраховуються на вік пацієнтів. Людям за 40 років калій йодид не призначають», – попередив Максим Хаустов.

У разі виникнення необхідності калій йодид можна отримати у пунктах його видачі. Зокрема це лікарні, центри первинної допомоги, а також старостати.

Дані щодо гамма-випромінювання щоденно (тричі на добу) публікують на офіційному сайті Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

Дивитися відео

Джерело

Новости Харькова