Лише троє харківських депутатів показали свої статки

НАЗК надало інформацію про декларування за 2021 і 2022 роки.

Із 17 харківських нардепів показати статки вирішили тільки три.

В Україні добровільно подали декларації за 2021 рік 53 народних депутати (станом на 1 вересня у Верховній Раді налічувалося 404 нардепи). За 2022 рік звітували усього 38 депутатів. Найбільше декларантів — у партії «Слуга народу».

Із харківських нардепів добровільно оприлюднили декларації лише три нардепи — Олександр Фельдман (депутатська група «Відновлення України»), Олександр Літвінов і Юрій Здебський («Слуга народу»). Фельдман подав декларацію лише за 2021 рік, останні два — за обидва роки. Дані по декларантах опублікувала громадська організація «Рух «Чесно» з посиланням на відповідь Національного агентства з питань запобігання корупції, яку надали наприкінці вересня.

«Найбільша кількість добровільних декларацій надійшла до НАЗК від фракції влади — «Слуги народу», а за відсотком від загальної чисельності фракції чи групи — від представників «Відновлення України» та «Довіри». Серед керівництва парламенту декларації подав лише голова ВРУ Руслан Стефанчук — за обидва роки. Натомість перший заступник спікера та колишній лідер партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко в інтерв’ю «Руху «Чесно» заявляв, що він «у процесі подання», проте його декларації досі немає в переліку. Серед керівництва парламентських фракцій декларацію подав лише голова монобільшості Давид Арахамія, за обидва роки», — пише «Чесно».

Зазначимо, декларації не подали:

  • 12 із 14 харківських «слуг народу»: Олександр Бакумов, Федір Вениславський, Вікторія Кінзбурська, Анна Колісник, Олексій Красов, Дмитро Любота, Марія Мезенцева, Андрій Одарченко, Павло Сушко, Павло Якименко, Олександр Куницький і Дмитро Микиша,
  • Віталій Данілов («Батьківщина»),
  • позафракційна Юлія Світлична.

Інфографіка: «Чесно»

Як писав KharkovNEWS.info, 20 вересня на засіданні Верховної Ради України схвалили вето, яке наклав Президент України Володимир Зеленський на законопроєкт про відкриття електронних декларацій. Єдиним нардепом у Верховній Раді, який під час голосування був проти відкриття електронних декларацій, став харків’янин Дмитро Микиша.

Реєстр електронних декларацій мають відкрити за 60 днів після набуття чинності закону. Декларантам потрібно подати декларації до 31 січня 2024 року за попередні роки та до 31 березня 2024 року — за поточний рік. Як зазначають у «Чесно», у законі є сумнівні правки. Наприклад, це надання дозволу не вказувати у декларації орендовану нерухомість площею до 75 квадратних метрів, якщо витрати на неї компенсуються. Окрім цього, Нацагентство з питань запобігання корупції не буде перевіряти інформацію у деклараціях, якщо вона вже перевірялася раніше та у ній не виявили порушень. Позаштатних радників Офісу президента та уповноважених президента не зобов’язали подавати декларації.

Джерело

Новости Харькова