Кремль ігнорує загрозу атак ІДІЛ, віддаючи пріоритет брехні про Україну – ISW

Інститут вивчення війни (ISW) наполягає на відсутності будь-якого “українського сліду” в теракті, який стався в “Крокус Сіті Холл” у російському Підмосков’ї. ІДІЛ уже взяла на себе відповідальність, але керівництво РФ готове пожертвувати безпекою своїх громадян, аби “звалити” все на Україну.

Аналітики вважають те, що сталося на концерті гурту “Пікнік”, “помітним провалом російської розвідки та правоохоронних органів”. При цьому замість того, щоб вирішувати справді важливі завдання держбезпеки, керівництво РФ та її пропагандисти зайняті тим, що складають безглузді звинувачення на адресу України.

“Президент Росії Володимир Путін під час звернення 25 березня заявив, що теракт скоїли “радикальні ісламісти”, але одразу ж безпідставно звинуватив США в спробі приховати “український слід” атаки, прямо звинувативши Україну в тому, що вона була “замовником” нападу. ISW продовжує оцінювати, що сама атака, а також модель претензій після атаки цілком узгоджуються з тим, як ІД ведеться та заявляє про такі інциденти, і не помічає жодних доказів причетності України до атаки. Доступні дані з відкритих джерел свідчать про те, що напад на “Крокус Сіті Хол” був результатом значного провалу російської розвідки, а не змови, ініційованої російським розвідувальним апаратом або спрямованої проти нього”, – наголосили в Інституті вивчення війни.

За даними російських опозиційних видань, які цитують аналітики ISW, за діяльністю ІД російські спецслужби уважно стежили перед атакою 22 березня. Щобільше, Рада безпеки РФ отримала попередження про те, що ісламські терористи можуть використовувати громадян Таджикистану для нападу. При цьому російські силовики дуже повільно реагували на події, прибувши на місце теракту за годину після початку атаки (хоча штаб ОМОНу знаходиться менш ніж за три кілометри від концертної зали). В Інституті вивчення війни нагадали й про те, як Путін публічно “відмахнувся” від попереджень США про небезпеку терактів, назвавши їх “провокаційними заявами”.

Джерело

Новости Харькова