Як війна та час руйнують пам’ятки архітектури Харківської області

Палац у Шарівці не постраждав від рук ворога, його руйнують свої.

Понад рік без даху стоїть зруйнований музей Сковороди — у можновладців не знайшлося грошей для його консервації. До стану повного занепаду невдовзі дійде і Шарівський палац. Його уразили не ворожі ракети, а місцева байдужість.

Під час війни 36 пам’яток культури в Харківській області були зруйновані або пошкоджені. Це — найвищий показник серед усіх областей України. Поки що про їхнє відновлення не йдеться, втім, найчастіше руки не доходять навіть до консервації руїн.

Нові обіцянки для музею Сковороди

Російська ракета прилетіла у Сковородинівку 7 травня 2022 року. Садиба вигоріла повністю — врятували лише пам’ятник Григорію Савичу та кілька експонатів, їх відвезли в Київ. Більшу частину експозиції встигли переховати ще до ракетного удару, на початку повномасштабної війни.

З того часу пройшло понад року, а руїни музею так і стоять під відкритим небом. Хоча у серпні минулого року і в Міністерстві культури, і в ХОВА обіцяли його законсервувати до зими. Почали збирати кошти. На цей музей жертвували і  Святослав Вакарчук, і переможці «Євробачення» Kalush Orchestra, «Укрпошта» випускала марку до 300-річчя Сковороди, щоб теж допомогти грошима на реставрацію. У грудні минулого року сесія обласної ради ухвалила рішення: виділити 92 млн. грн. на реставрацію та відновлення музею Сковороди.

Музей так і не накрили, хоч і обіцяли. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

У результаті кошти не знайшли навіть на те, щоб закрити руїни від дощу та снігу на зиму. Почалися нові обіцянки: провести консервацію навесні 2023 року. Весна минула, музей досі відкритий. В обласні адміністрації вирішили не витрачати на це власні кошти, а залучити інвесторів.

«Наше завдання — максимально залучити міжнародні кошти, щоб ті власні кошти, які ми маємо, направляти максимально на військових, бо запитів у нас дуже велика кількість. Це шалені кошти, які область ніколи не витрачала, але це зараз для нас пріоритет. У нас була конкретна людина, іноземець, і ми не втрачаємо надію отримати від нього кошти на відновлення, не на консервацію — а на відновлення», — заявив голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов.

Він укотре пообіцяв закрити музей від дощу та вітру до зими.

Шарівка знову під охороною

Харківські пам’ятки культури та архітектури руйнують не тільки ворожі бомби. Перлина Слобожанщини, палацо-парковий комплекс «Шарівка» руйнується десятиліттями. Палац у неоготичному стилі довгий час був протитуберкульозним санаторієм. Ще тоді, в радянські часи почалося руйнування маєтку: ліпнину та розпис зафарбували, плитку оббили, панелі маріонового дуба виламали, підлоги покрили лінолеумом. У 2008 році замок закрився, у ньому провели дезінфекцію і залишили пустувати.

Жодного разу тут не було повноцінного ремонту — лише час від часу латали місця, що починали обвалюватись. У 2015 році поремонтували дах, але той ремонт, кажуть місцеві працівники, вже вичерпав себе, і вода знову стікає по стінах.

У 2022 році у Шарівці планували почати реставрацію. Фото: KharkovNEWS.info

У 2021 році Шарівський палац потрапив до проєкту «Велика реставрація» разом зі Сковородинівкою, але навіть якби не було повномасштабної війни, їх, скоріше за все, виключили б з переліку, бо в цьому проєкті мали право брати участь лише державні пам’ятки, а Шарівка та Сковородинівка — у комунальній формі власності.

З початком війни було не те що не до реконструкції — навіть не до охорони. З лютого 2022 року садиба і паркова територія не охоронялися. Місцеві працівники почали бити на сполох: з’явились повідомлення про те, що в палац залізли мародери, вибили вікно та вирвали шматок лінолеуму, а також вирубали дуби в парку.

«Коли ця інформація почала поширюватись в інтернеті, ми створили робочу групу і все перевірили. Як все було на початок війни, так все є і зараз. Вандальних пошкоджень там немає ніяких» , — розповіла KharkovNEWS.info  в.о. директорки обласного комунального підприємства «Знахідка» Вікторія Мовчан. 

Нещодавно охорону палацу відновили. Найближчим часом на території паркового комплексу встановлять відеоспостереження. Екскурсій в замку поки що не буде — Рада безпеки і оборони не дозволяє відкривати Шарівку для відвідувачів. 

Джерело

Новости Харькова