“Я міг померти через хом’ячка”: трагедії та відкриття екопарку під Харковом

На 1 червня в екопарку під Харковом анонсували відкриття першої локації – «Долини альпак». Раніше там завершили розмінування та поселили тварин: альпак, овець, коней та кіз. Нині ж перед входом будують наземне укриття для відвідувачів. Як сапери знешкоджують російські міни, кореспонденти МГ «Об’єктив» побачили на власні очі. А також поговорили із засновником Олександром Фельдманом. Що зараз з його колекцією ретроавтівок, яким коштом планують утримувати екопарк, у скільки обійдеться розмінування та які два пам’ятники встановлять перед входом? Історії працівників, які ставали волонтерами, втрачали близьких і щодня ризикували власними життями задля порятунку тварин. Про все це у спецрепортажі МГ «Об’єктив».

Працівники екопарку під Харковом Світлана та Віталій Селевіни кажуть, що відкриття – це добра справа.

«Будь-яку тварину: козеня, баранчика погладиш, і вже на душі добре стає. Усі ми люди, що й до війни звикли, а до миру тим паче», – каже Світлана.

«Долина альпак» – це відкрита територія площею до 4 гектарів. Вона знаходиться по інший від основної частини екопарку бік кільцевої. У «Долині», каже засновник ландшафтного парку Олександр Фельдман, не було таких інтенсивних бойових дій.

«Ми відкриємо одну локацію, щоб хоча б дітки могли отримувати задоволення, спілкуватися з тваринами. А тут (в основній частині парку – ред.) буде спочатку розмінування, потім прибирання», – зазначає Фельдман.

Чи попереджатимуть людей про небезпеку, якщо 1 червня вони приїдуть в основний парк? Засновник каже, що там завжди є охорона і таблички.

Перед «Долиною альпак» до відкриття планують звести наземне бомбосховище. На території висадили дерева, завезли квіти. Луками гуляють альпаки, поні, вівці та козенята, а незабаром мають повернути птахів, вольєри для яких вже встановлені. Світлана Селевіна каже, що тварин повернули близько місяця тому, а до того там працювали сапери. Вони вже завершили розмінування «Долини альпак», а по периметру – встановили огородження.

Джерело

Новости Харькова