Головні новини Харкова 13.03: навчання військових, пробки, ISW про рейд до РФ

Фото: Василь Голосний

Основні новини доби – у хроніці МГ “Об’єктив”.

11:04

Армія РФ готує наступ на Куп’янськ: угруповання нарощують – аналітик

Військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко проаналізував зміни в стані загарбників із РФ після взяття руїн Авдіївки. На думку Коваленка, пріоритети росіян на найближчий час – це Часів Яр та Куп’янськ. Причому Часів Яр Коваленко вважає пріоритетом №1, Куп’янськ – на другому місці.

За оцінками аналітика, угрупування “Захід”, яке діє на Куп’янському напрямку, вже посилили, перекинувши тих, хто “вивільнився” з-під Авдіївки. Проте поки що для швидкої наступальної операції без критичних втрат цієї кількості військ недостатньо. Тож угрупування ще збільшуватимуть. Докладніше.

Ілюстрація: мапа DeepState10:10

Навчання військових у Харкові: місто стоїть у пробках, закривали метро

У Харкові продовжуються планові навчання військових, які розпочалися 12 березня. Як повідомляв мер Ігор Терехов, навчання стосуються блокпостів, він закликав харків’ян залишатися спокійними. Але це не надто вдалося. Жителі міста в соцмережах почали обурюватися через пробки, що створилися в районі блокпостів.

“Я розумію, що війна. Але скувати все місто в 10-бальних пробках і сконцентрувати тисячі машин навколо десятка блокпостів в умовах, коли ракета летить 40 секунд, – це просто верх маразму. А в театри нам не можна, бо небезпечно”, – прокоментував харківський блогер і волонтер Павло Федосенко.

Також через навчання сьогодні, 13 березня, ненадовго закривали станцію метро “Спортивна”, яка забезпечує перехід між двома гілками метрополітену – “Олексіївською” та “Холодногірсько-заводською”.

Фото: соцмережі09:25

Рейд добровольців у РФ: ISW показав, де на Харківщині перетинали кордон

Інститут вивчення війни (ISW) опублікував карти, на яких відмічені місця прориву кордону РФ, що підтверджені фото з геолокацією. А також проаналізував повідомлення про похід добровольців “на вибори”.

“Російські джерела спочатку заперечували повідомлення про вторгнення, але пізніше стверджували, що російські сили відбили російські проукраїнські сили за допомогою танків, бронетехніки та безпілотників, які атакували поблизу Одноробівки Харківської області та Нехотіївки та Сподарюшиного Бєлгородської області. На кадрах, що опубліковані 12 березня, видно, як російські проукраїнські сили діють поблизу Нехотіївки та Сподарюшиного Бєлгородської області та Тьоткіно Курської області”, — поінформував Інститут вивчення війни. Докладніше.

Місця прориву кордону з РФ, що підтверджені кадрами з геолокацією. Ілюстрація: мапа ISW08:44

Ракети прилетіли по ангарах під Харковом і Балаклії — Синєгубов

За даними начальника ХОВА Олега Синєгубова, минулої доби по Харківщині двічі прилітали російські ракети.

“О 15:19 у с. Новий Коротич Харківського району внаслідок ударів ракет С-300 пошкоджені два ангари. Без постраждалих”, – повідомив Синєгубов про вибухи, які вчора вдень чули в Харкові.

Також ракетний удар припав по Балаклії.

“Об 11:00 у м. Балаклія внаслідок ворожого ракетного обстрілу пошкоджено територію цивільного підприємства. Без постраждалих”, – зазначив начальник ХОВА.

07:28

Росіяни відновили атаки на Харківщині

“У зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку наші захисники відбили 4 атаки противника в районах населених пунктів Синьківка та Табаївка Харківської області”, – повідомив вранці 13 березня Генштаб ЗСУ.

Штурми відновилися після кількох діб затишшя. Також армія РФ активно завдавала авіаударів. Їх зазнали Муравське, Бологівка, Одноробівка, Козача Лопань, Куп’янськ та Ківшарівка.

07:12

Вночі тривогу оголошували через ворожі ракети

Минулої ночі повітряну тривогу в Харкові та області оголошували двічі – з 02:17 по 02:35 і з 03:43 по 04:17. Вперше її причини Повітряні сили ЗСУ не коментували. Удруге – попередили про ракетну загрозу.

Загалом в Україні ніч також пройшла відносно спокійно – нальоту “шахедів” не було.

Джерело

Новости Харькова