Дзержинський, Ленінський, Московський. Харків хоче позбутися «совєтських» судів

У Харкові та області назви 11 судів нагадують про СРСР та Росію.

Петиція про перейменування українських судів з радянськими та російськими назвами зареєстрована на сайті президента України 6 липня 2023 року.

Автор петиції — голова Всеукраїнського об’єднання «Автомайдан» Катерина Бутко — зазначає, що процес декомунізації та дерусифікації назв об’єктів, що триває в Україні, абсолютно не торкнувся судів.

За її підрахунками, в Україні існує щонайменше 94 суди, назва яких пов’язана з радянською та російською ідеологією. 

Зокрема, у Харківській області працюють 11 таких судів:

1. Дзержинський районний суд Харкова

2. Жовтневий районний суд Харкова

3. Комінтернівський районний суд Харкова

4. Ленінський районний суд Харкова

5. Московський районний суд Харкова

6. Орджонікідзевський районний суд Харкова

7. Фрунзенський районний суд Харкова

8. Червонозаводський районний суд Харкова

9. Первомайський міськрайонний суд Харківської області

10. Красноградський районний суд Харківської області

11. Краснокутський районний суд Харківської області.

«Радянський Союз був авторитарним режимом, який позбавляв своїх громадян основних прав і свобод. росія має довгу історію придушення демократії та прав людини, агресії та вчинення воєнних злочинів проти України. Радянські символи, якими є назви деяких судів, є наслідком російсько-радянського впливу. Неприпустимо, щоби українські суди досі носили імена агресорів та узурпаторів українського народу чи символи ворожої ідеології», — вважає авторка петиції.

За законом, виключне право подати законопроєкт про перейменування суду має Президент України після проведення консультацій з Вищою радою правосуддя.

Тож Катерина Бутко просить президента України Володимира Зеленського ініціювати проведення консультацій з Вищою радою правосуддя щодо перейменування судів, які носять радянські та російські назви. Згодом, на основі проведених консультацій внести до Верховної Ради України законопроєкт про перейменування судів, назва яких пов’язана з радянською та російською ідеологією.

Юрист Харківського антикорупційного центру, адвокат Володимир Рисенко підтримав цю ініціативу: «Якось навесні у мене було три підряд засідання: в Московському районному суді Харкова, в Ленінському районному суді Харкова, і в Ленінському районному суді, але вже Полтави. А через пару днів в Дзержинському районному суді Харкова. І це вкурвлює. Тому що те, що повинно було б зроблено років 6 тому (навіть указ Президента був, який сам Президент і не довів до виконання), а краще б років 20, ми не зробили досі. Бо виносити рішення іменем України, в суді імені мертвих катів і вбивць України — це повний Оруелл».

Підписати петицію можна тут.

Станом на 9 липня звернення до президента набрало 2132 голоси з 25 тисяч необхідних. Збір підписів триватиме ще 90 днів.

Як писав KharkovNEWS.info, у квітні 2023 року Руслан Яремчук зареєстрував петицію про перейменування місцевих судів. Втім вона зібрала лише дві з половиною сотні голосів.

Джерело

Новости Харькова