24 березня – Всесвітній і Всеукраїнський день боротьби проти туберкульозу (ВООЗ)

Щорічно 24 березня в усьому світі проводиться Всесвітній День боротьби з туберкульозом. В Україні цей день визначено також як Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом.

Туберкульоз (ТБ) є серйозною проблемою охорони здоров’я в Україні з високими показниками захворюваності та поширеності. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), в Україні один із найвищих показників захворюваності на туберкульоз у Європі: щорічно реєструється близько 19 000 нових випадків захворювання на туберкульоз.

Туберкульоз викликається бактерією Mycobacterium tuberculosis, яка в першу чергу вражає легені, хоча може вражати інші частини тіла. Кожна людина, яка хворіє на туберкульоз, заражає 20-30 осіб із свого оточення за рік. На туберкульоз хворіють люди різного віку і статі. Збудник хвороби не розрізняє соціального статусу, і з однаковою силою уражає бідних і заможних. Туберкульозом можна заразитися де завгодно і необов’язково в результаті прямого контакту з хворим. Збуднику туберкульозу притаманна висока стійкість до впливу факторів зовнішнього середовища, у висохлому мокротинні та на різних предметах він може зберігати життєздатність до восьми місяців. Це обумовлює можливість контактно-побутового шляху передачі через посуд, білизну, предмети спільного користування. Оскільки на туберкульоз хворіють і тварини, можливе зараження при вживанні некип’яченого молока, непроварених м’яса, яєць, при догляді за хворими тваринами.

Основні симптоми захворювання:

  • кашель понад 2 тижні;
  • підвищена температура тіла понад 7 днів;
  • утруднене дихання;
  • біль у грудях;
  • поганий апетит, постійна слабкість;
  • безпричинна втрата ваги;
  • підвищена пітливість, особливо вночі;
  • кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі).

Вчасно виявлений туберкульоз краще піддається лікуванню. Використання сучасного обладнання та новітніх технологій дозволяє ідентифікувати збудника протягом доби, а для маленьких дітей, які проковтують мокротиння,  можна використовувати для діагностики кал.

Однією з основних проблем у боротьбі з туберкульозом в Україні є висока поширеність туберкульозу з множинною лікарською стійкістю (МЛУ-ТБ), який є формою туберкульозу, стійкою як мінімум до двох найбільш ефективних протитуберкульозних препаратів. МЛУ-ТБ складніше та дорожче лікувати, і для нього потрібні більш тривалі схеми лікування, ніж для лікарсько-чутливого ТБ. За даними ВООЗ, в Україні один із найвищих показників МЛУ-ТБ у світі: за оцінками, 13% нових випадків туберкульозу та 35% раніше пролікованих випадків мають множинну лікарську стійкість.

Лікування туберкульозу в рамках Програми медичних гарантій безоплатне для пацієнтів. Якщо у вас з’явились сумніви з приводу вашого здоров’я, звертайтесь до свого сімейного лікаря, який вас огляне, та за потребою направить до інших закладів охорони здоров’я.

Адміністрація КНП «ЦМЛ Піщанської Богоматері» бажає вам міцного здоров’я!

Джерело

Новости Харькова