Світлодіодна стрічка: основні характеристики, на які варто зважати

Навіть найсміливіші дизайнерські ідеї можно втілити у життя, якщо під рукою є звичайна світлодіодна стрічка. Вона підходить для підсвітки стелі, різноманітних ніш, меблів складної конструкції, басейнів та різних елементів декору. За її допомогою можна організувати як основне освітлення, так і додаткове. Використовують світлодіодні стрічки і всередині приміщень, і назовні.

Проте на які характеристики слід звернути увагу при виборі цього освітлювального елементу?

Колір

Світлодіодні стрічки можуть бути чотирьох кольорів:

  • білого,
  • червоного, 
  • зеленого,
  • синього.

При комбінуванні світлодіодів цих чотирьох основних кольорів також створюють і інші відтінки. Найбільш популярним кольором, який купують найчастіше, є білий. Він, в свою чергу, може бути холодним чи теплим. Якщо вам потрібне затишне освітлення, то найкращим рішенням для вас стане світлодіодна стрічка теплого світла. Проте відштовхуватися необхідно виключно від власних побажань.

Світловий потік

Цей параметр визначає, наскільки яскравим буде ваше освітлення. Залежати ступінь яскравості буде як від типу світлодіоду, так і від кількості світлодіодів у стрічці. Елементи можуть розташовуватися на різній відстані один від одного. Ширина, яку має гнучка світлодіодна стрічка, теж може бути різною. Є навіть такі світлодіоди, елементи яких розташовані у кілька рядів.

Рівень захисту

Важливо, щоб світлодіодна підсвітка не боялася пилу та вологи. Рівень її захищеності традиційно вимірюється показником IP. Якщо ваша led стрічка буде розташована в чистій та сухій кімнаті, то достатньо буде рівня захисту 20. Якщо ж відповідне приміщення погано прогрівається, повітря часто робиться вологим чи вам просто потрібнен світлодіодний елемент на підлогу, то краще віддати перевагу більш високому рівню захисту — IP 43. Для кухні чи ванної кімнати бажано і загалом купувати стрічки, які розміщені всередині спеціальної захисної трубки. Рівень їхнього захисту — IP 54 чи навіть IP 68. 

Якість зборки

Зрозуміти, наскільки якісною є, наприклад, світлодіодна стрічка на стелю, можна під час її візуального огляду. Якщо стрічка не заслуговує довіри, то ви це побачите. Зазвичай вона надто тонка, а елементи у ній спаяні неохайно. Також зверніть свою увагу і на резистор. Якщо він має опір 100 Ом, то краще все ж таки підшукати інший варіант. У хороших світлодіодних стрічок опір резистора складає не менше 150 Ом. 

Вибір світлодіодної стрічки залежно від приміщення

Гарним рішенням для спальні стануть кольорові світлодіоди. За допомогою пульту ви зможете змінювати їхні колір та яскравість. Для дитячої надто велика яскравість не бажана, тому краще вибрати більш приглушене освітлення. 

Гарне рішення для кухні — білі світлодіоди, вкриті епоксидною смолою. Варто розмістити світлодіодні стрічки над робочою поверхнею чи кухонним столом. Не зайвою стане також підсвітка і в середині шкафчиків.

Купуючи світлодіодну стрічку у ванну кімнату, переконайтеся, що вона має відповідний захист від вологи. Дуже гарно буде виглядати підсвітка довкола дзеркала.

На сьогоднішній день світлодіодна стрічка в Україні представлена у такій великій кількості різноманітних варіантів, що ви без проблем зможете вибрати оптимальний для вас варіант.

Джерело

Новости Харькова