Готують нові гуртожитки. Куди планують евакуювати жителів Харківської області?

Родинам із дітьми рекомендують залишити північне прикордоння і Борову.

На Харківщині готуються збільшити зону примусової евакуації. Північні громади останній тиждень потерпають від постійних обстрілів керованими авіабомбами. Оскільки зараз КАБи долітають навіть до Харкова, волонтери та адміністрація готують гуртожитки для переселенців у південно-західних районах області.

Останні дні Харків потерпає від постійних обстрілів. Але за кілька кілометрів північніше небезпека набагато вища. Близькість до російського кордону дозволяє ворогу безупинно тероризувати жителів прикордонних громад Харківського та Богодухівського районів.

Залишаються переважно пенсіонери

Найбільший прикордонний населений пункт Харківської області, Козача Лопань, потерпає від обстрілів від моменту деокупації у вересні 2022-го року. Останнім часом до звичних тут вже польової артилерії та РСЗВ додалися удари керованими авіабомбами. 

«Вчора кинули дві авіаційні бомби на школу та приватні подвір’я, там відбулася пожежа, згоріли людські будинки. Після того, як ворог почав застосовувати авіаудари, люди активніше евакуюються», — розповів KharkovNEWS.info голова Дергачівської МВА В’ячеслав Задоренко.

Примусової евакуації з Козачої Лопані, Проходів та інших прикордонних населених пунктів Дергачівської громади зараз немає, але голова адміністрації розповів, що в таких селах і селищах залишились переважно люди похилого віку, яких важко вмовити покинути свої садиби. На початку року у Козачій Лопані проживали 160 дітей, але станом на квітень багатьох з них батьки вивезли, тому точна кількість поки невідома. Самі Дергачі також потерпають від КАБів, але, за словами В’ячеслава Задоренка, він не помітив, щоб люди масово виїжджали. У місті працюють комунальні сфери та підприємства сфери послуг. Електрику, як і в Харкові, відключають погодинно.

У прикордонних Івашках майже не лишилось людей. Фото: «Зоря»

Ще одна громада, з якої можлива примусова евакуація — Золочівська. Центр громади, як і Харків та Дергачі, обстрілюють з авіації керованими бомбами. Останній такий обстріл стався у неділю 7 квітня. За словами місцевого голови, КАБи впали на околиці селища та не завдали великої шкоди. Примусова евакуація, якщо її оголосять, стосуватиметься прикордонних сіл.

«Чекаємо на рішення ХОВА. У нас після обстрілів люди виїжджають і самі, допомагаємо їм. Це села Сотницький і Гур’їв Козачок, село Івашки, але якраз у цих місцях дітей немає. Як правило, лишилися люди похилого віку, які не мають бажання виїжджати», — повідомив KharkovNEWS.info голова громади Віктор Коваленко.

Що стосується Золочева, то зараз масової міграції з міста немає, хоча, крім КАБів,  селище теж страждає від погодинних вимкнень електрики.

У гуртожитки завезли генератори

За даними «Координаційного гуманітарного центру», у Харкові зараз є приблизно 500 місць у гуртожитках, аби розмістити тимчасових переселенців, якщо ті побажають виїхати з прикордоння. Наприкінці осені 2023 року вільних місць було 700 — тобто, люди продовжували виїжджати всю зиму. 

Зараз переселенці в гуртожитках, як і всі харків’яни, годинами сидять без електрики, але завдяки генераторам вони можуть там зарядити гаджети та забезпечити свій побут.

«У Харків евакуювати людей точно безпечніше, ніж залишати їх у громадах. Ми забезпечили усі гуртожитки генераторами, у них є світло як мінімум у фойє та можливість зробити чай, каву, попрати речі. У генераторах проблеми немає, додатково завезли до них пальне. Плануємо влаштувати в кожному гуртожитку безпечні простори — приводимо у порядок підвальні приміщення», — розповів KharkovNEWS.info голова Центру Євген Коляда.

Усі гуртожитки забезпечені генераторами. Фото: ХОВА

Зараз волонтери планують дещо змінити підхід до евакуації, наприклад, збираються закріпити за кожною людиною, що виїжджатиме з небезпечних місць, менеджера, який супроводжуватиме її на всьому шляху — допоможе знайти житло, відновити документи у разі потреби, отримати психологічну допомогу. Оскільки зараз евакуаційні загони зосередять увагу на прикордонні, у Богодухові планують створити транзитний хаб, щоб люди, які виїжджають із сіл на кордоні, могли спершу зупинятися там і отримувати допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителів громади на Харківщині просять вивозити дітей

Водночас у ХОВА разом із волонтерами збираються задіяти і резервні гуртожитки: у Мерефі, Лозівському та Красноградському районах, тобто південніше Харкова. Ця частина області вважається більш безпечною, бо авіабомби сюди поки що не долітають. 

«Працюємо над тим, що резервні гуртожитки відкрити і забезпечити їх всім необхідним», — каже Коляда.

Записатись на евакуацію можна за номером телефону:

  • 0 800 33 929 1

Телефонувати можна цілодобово.

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова