У Харкові з’являться провулок Червоної рути та в’їзд Джуса: стартувало обговорення

У місті стартувало громадське обговорення щодо перейменування топонімів.

У місті можуть з’явитися топоніми на честь загиблого льотчика Андрія Пільщикова («Джуса») заступника міністра внутрішніх справ Євгенія Єніна.

У Харкові розпочалося громадське обговорення нових назв 18 топонімів. Обговорення триватиме до суботи 30 березня. Про це повідомили у Харківській міській раді. Планують перейменувати вулиці, провулки та в’їзди, назви яких пов’язані з Росією та СРСР. Окрім того, в’їзд Трінклера планують перейменувати на Глісаду Джуса: це увічнення пам’яті майора Пільщикова, амбасадора надання Україні F-16 та уникнення дублювання (вулиця на честь видатного харківського хірурга Миколи Трінклера залишається).   

«Необхідність консультацій з громадськістю з цього питання обумовлена надходженням до Харківської міської ради пропозиції від представників громадськості, депутатів різних рівнів, громадських об’єднань, юридичних та фізичних осіб, щодо перейменування об’єктів топонімії — вулиць, провулків та в’їздів у місті Харкові, на виконання вимог Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», — пояснили у міськраді.

Що пропонують перейменувати:

1. провулок Алтайський —  провулок Вітряний,

2. вулицю Байкальську — вулицю Сніжну,

3. вулицю Бакуліна — вулицю Євгенія Єніна (перший заступник міністра внутрішніх справ України, загинув в авіакатастрофі у Броварах у січні 2023 року),

4. вулицю Біломорську — вулицю Фінську, 

5. вулицю Владивостоцьку — вулицю Шведську,

6. провулок Владивостоцький — у провулок Скандинавський,

7. в’їзд Владивостоцький — в’їзд Лірницький,

8. провулок Ельбруський — провулок Буковельський,

9. провулок Єльнінський — провулок Барвистий,

10. вулицю Іжевська — вулицю Ромашкову,

11. провулок Іжевський — провулок Ромашковий,

12. вулицю Іртиську — вулицю Мерлинську,

13. провулок Іртиський — провулок Чепельський,

14. провулок Кольський — провулок Червоної рути,

15. вулицю Красноуральську — вулицю Низинну,

16. вулицю Кронштадтську — вулицю Литовську,

17. провулок Кроштадтський — провулок Чумацький,

18. в’їзд Трінклера — Гліссада Джуса (Андрій Пільщиков, льотчик, позивний «Джус», загинув під час зіткнення двох навчально-бойових літаків на Житомирщині у серпні 2023 року).

Харків’яни можуть подавати пропозиції або зауваження щодо перейменування цих вулиць за адресою: майдан Конституції, 7; електронною адресою — [email protected]; або за номером телефону: (057) 760-79-68. Звіт про результати громадського обговорення обіцяють опублікувати на сайті міськради.

Нагадаємо, уранці 18 січня гелікоптер, що підпорядкований Держслужбі з надзвичайних ситуацій, впав поруч із багатоповерхівкою та дитячим садочком у Броварах. Загинули 14 людей, зокрема одна дитина. На борту гвинтокрила були: міністр Денис Монастирський, перший заступник міністра Євгеній Єнін, держсекретар МВС Юрій Лубкович, члени екіпажу Олександр Василенко, Костянтин Коваленко, Іван Касьянов, помічниця міністра Тетяна Шутяк, керівник охорони міністра Михайло Павлушко, фотограф Микола Анацький. 

Харків’янин Андрій Пільщиков був одним з амбасадорів надання Україні F-16. Загинув 25 серпня 2023 року. У той день зіткнулися два навчально-бойових літаки. Це сталося неподалік села Сінгури на Житомирщині. Окрім Пільщикова, загинули ще два пілоти — В’ячеслав Мінка та Сергій Проказін. Державне бюро розслідувань вивчає три версії зіткнення літаків — технічна несправність літаків, помилка пілотів, порушення при організації здійснення польотів.

Як писав KharkovNEWS.info, 28 березня петиція про перейменування в’їзду Трінклера у Харкові на Глісаду Джуса набрала необхідну кількість голосів.

Джерело

Новости Харькова