У Харкові топонімічна комісія не ухвалила рішення щодо перейменування вулиці на честь Яни Червоної

Водночас вулицю Бакуліна пропонують назвати на честь Євгена Єніна.

У п’ятницю міська топонімічна комісія розглянула лише 18 зі 138 запропонованих перейменувань.

«П’ятничне засідання міської топонімічної комісії було призначене поспіхом. Як і громадське обговорення пропозицій, на яке відвели лише добу. З підготовленого громадською топонімічною групою спільно з відділом топоніміки пакету перейменувань з 138 вулиць на розгляд винесли лише 18. Більшість назв нейтральні», — повідомила у Facebook депутатка Харківської міської ради, членкиня комісії Ірина Багалій.

Серед кандидатів на заміну — російські географічні назви типу Байкальський, Іртиський, що будуть змінені також географічними, але українськими і пов’язаними з дружніми країнами — Буковельський, Фінський. Будуть і назви пов’язані з українською культурою – провулки Лірницький і Червоної рути.

На думку представниці регіонального відділення Українського інституту національної пам’яті Ірини Тахтаулової, провулок Червоної рути неодмінно має доповнити вулиця Володимира Івасюка.

«Адже поруч «на вихід» є вулиця Волховська (річка і місто в рф). Така пропозиція доповнить композиторський ансамбль Веделя і Вагнера», — написала Марія Тахтаулова у Facebook.

Завдяки петиції на сайті міської ради, яка набрала 5000 голосів, у Харкові з’явиться в’їзд Глісада Джуса.

«Це перший випадок коли міськрада розглядає петицію по суті. Всі попередні петиції або блокувались, або ігнорувались і до розгляду по суті не доходили. Прецедент створений і механізм петицій нарешті має запрацювати. Це перейменування прибирає з мапи дублювання. Замість вул.Трінклера і в’їзду Трінклера залишиться лише вулиця. В’їзд отримав нову власну назву»,  — наголосила Ірина Багалій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові з’являться провулок Червоної рути та в’їзд Джуса: стартувало обговорення

Втім, за її словами, не обійшлося без негативу. Громадськість неодноразово зверталася про перейменування вул.Бакуліна, було кілька пропозицій.

«Але міський голова і відділ топоніміки одноголосно заперечували перейменування т.к. назва пов’язана з вигнанням нацистів з України. І раптом для вулиці пропонується нова назва – Євгена Єніна. На моє питання як і чому пан Новак відповів, що надійшло звернення від комітету ВР і 22 народних депутатів. Тому маємо розглянути і підтримати», — написала депутатка міськради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вулицю Бакуліна у Харкові просять перейменувати на честь учасника війни у Чечні

«Чим заступник міністра Єнін пов’язаний з Харковом ніхто не пояснює. Хіба що негативно: у 2018р. Єнін оформлював доки на видачу росіянам бійця батальйону ім. шейха Мансура інгуша Тимура Тумгоєва, якого захищала Харківська правозахисна група. Звісно, можна вшановувати замміністра жертву авіатрощі, якби у нас були вшановані всі Герої України, які загинули звільняючи Харківщину. Але ж не всі. Героїня не вшанована жодна. Для вулиці Яни Червоної знову місця не знайшлося. За неї ж 22 депутати не підписались. Більше сотні перейменувань знов відкладено і не розглянуто», — зауважила депутатка.

Нагадаємо, уранці 18 січня гелікоптер, що підпорядкований Держслужбі з надзвичайних ситуацій, впав поруч із багатоповерхівкою та дитячим садочком у Броварах. Загинули 14 людей, зокрема одна дитина. На борту гвинтокрила були: міністр Денис Монастирський, перший заступник міністра Євгеній Єнін, держсекретар МВС Юрій Лубкович, члени екіпажу Олександр Василенко, Костянтин Коваленко, Іван Касьянов, помічниця міністра Тетяна Шутяк, керівник охорони міністра Михайло Павлушко, фотограф Микола Анацький. 

Яна Червона була волонтеркою, потім служила кулеметницею 46-го окремого батальйону спеціального призначення «Донбас-Україна», загинула 2 квітня 2019 року під час ворожого обстрілу. Жінки закликали перейменувати вулиці Харкова на честь захисниць, зокрема Яни Червоної. 

28 березня петиція про перейменування в’їзду Трінклера у Харкові на Глісаду Джуса набрала необхідну кількість голосів. 

Джерело

Новости Харькова