Транспарентність попри війну: як громади Харківщини оприлюднюють бюджети на 2024 рік

За даними Міністерства фінансів, місцеві бюджети на 2024 рік усіх 56-ти громад Харківщини були затверджені вчасно. Відповідно, на початку січня 2024-го ці документи мали з’явитися на офіційних сайтах громад (протягом 10 днів із дня затвердження). Ця вимога ґрунтується на статті 28 Бюджетного кодексу та статті 15 Закону «Про доступ до публічної інформації». Дія цієї вимоги поширюється і на громади, в яких утворено військові адміністрації населених пунктів (після ухвалення урядом Постанови №399 від 28 квітня 2023 року).

Таким чином, усі 56 громад Харківщини вже мали забезпечити відкритий доступ до затверджених бюджетів на 2024 рік. Для оцінки їхньої бюджетної транспарентності в цьому дослідженні застосована методологія, що передбачає поділ громад на три групи за рівнем оприлюднення.

Перший рівень – низький – означає, що бюджет на 2024 рік не опубліковано. Фактично, це свідчить про недотримання місцевою владою вимог законодавства.

Другий рівень – середній – характеризує ті громади, які опублікували бюджет, але зробили це у незручний для відвідувачів сайту спосіб. На сайтах цих громад немає відповідного (під)розділу, і бюджет потрібно вручну вишукувати з-поміж безлічі рішень сесій, розпоряджень та наказів. Такий підхід до оприлюднення не порушує законодавчих вимог, але є доволі формальним та завідомо мінімізує шанси мешканців громади ознайомитись із документом.

Третій рівень – високий – властивий тим громадам, які дотримались вимог законодавства щодо оприлюднення та розмістили бюджет із усіма додатками не лише в архіві документів, а й у спеціальному (під)розділі, тобто зробили це в максимально зручний для користувачів сайту спосіб.

У 16-ти з 17-ти міських громад Харківщини офіційні сайти працюють у штатному режимі. Сімнадцятою є прикордонна Вовчанська громада, сайт якої «закритий на технічне обслуговування». Попри це, її посадовці вчасно розмістили затверджений бюджет на 2024 рік на офіційному сайті адміністрації Чугуївського району, до якого належить громада – тож, вимоги законодавства дотримані, хоча пошук документу і потребуватиме від мешканців певних зусиль та кмітливості.

Натомість, 4 міські громади, чиї web-ресурси працюють нормально та оновлюються чи не щоденно, цю вимогу проігнорували. У встановлені законодавством строки не були оприлюднені місцеві бюджети в Балаклійській, Дергачівській, Куп’янській та Південноміській громадах. При цьому, на сайтах цих громад наявні (в тій чи іншій формі – документів або новин) проміжні звіти про виконання бюджету в 2023 році.

Найбільш поширеною (7 з 17-ти) серед міських громад Харківщини є група середнього рівня бюджетної транспарентності, коли документи оприлюднені, але процес їхнього пошуку для мешканців громади суттєво ускладнено. Сайти Барвінківської, Зміївської, Люботинської, Мереф’янської та Первомайської громад мають у своїй структурі бюджетні (під)розділи, але актуальної інформації вони не містять. Це вводить в оману зацікавлених в ознайомленні з бюджетом громадян, але найбільш наполегливі з них все ж мають можливість знайти потрібний документ в архіві рішень сесій міськради. На сайті Красноградської громади окрема сторінка із місцевим бюджетом не передбачена, тож шлях до міського кошторису так само лежить через архів документів. Також до цього середнього рівня бюджетної транспарентності було віднесено вже згадану Вовчанську громаду, бюджет якої розміщено на сайті районної адміністрації.

А до категорії високого рівня бюджетної транспарентності за результатом моніторингу належать 6 міських громад – Валківська, Богодухівська, Ізюмська, Лозівська, Харківська та Чугуївська. В структурі їхніх сайтів легко знайти окремий розділ або підрозділ із назвою «Бюджет», в якому опубліковано місцевий кошторис на 2024 рік із усіма додатками. Варто зауважити, що в двох із цих громад – Ізюмській та Чугуївській – утворено військові адміністрації населених пунктів, але це не стало на заваді своєчасній та повній публікації бюджетної документації.

Висновки

Станом на середину січня, у 52-х із 56-ти громад Харківської області працюють офіційні web-сайти. Відповідно до Закону «Про доступ до публічної інформації», на цих сайтах вже мають бути оприлюднені місцеві бюджети громад на 2024 рік. За результатами дослідження виявлено 16 громад (29%), які не дотримались цих вимог законодавства, і, відповідно, мають низький рівень бюджетної транспарентності. Ще 22 громади (39%) віднесені до середнього рівня бюджетної транспарентності – формально, вони виконали передбачену Законом норму щодо оприлюднення, але зробили це в незручний для користувачів сайтів спосіб, мінімізуючи можливість ознайомлення своїх мешканців із бюджетною документацією. Високий рівень бюджетної транспарентності характерний для 18-ти громад (32%), які забезпечили на власних сайтах повний і зручний доступ до місцевих бюджетів на 2024 рік.

Особливої уваги заслуговують 12 громад, які продемонстрували за рік в цьому аспекті суттєву позитивну динаміку – тобто, їхній минулорічний бюджет не було опубліковано у встановлені законодавством терміни, а в 2024 році вони дотримались вимог щодо оприлюднення. До цієї групи належать 3 міські (Вовчанська, Ізюмська, Чугуївська), 3 селищні (Новопокровська, Печенізька, Роганська) та 6 сільських (Вільхівська, Кіндрашівська, Курилівська, Оскільська, Петропавлівська, Циркунівська) громади. При цьому, сайти трьох із цих громад не працюють, але вони оприлюднили власні бюджети за допомогою сайту районної адміністрації або власних facebook-сторінок – вочевидь, це не ідеальна ситуація щодо бюджетної транспарентності громад, але все одно краща за минулорічну.

Джерело

Новости Харькова