Розміновують тракторами, лають дощ і донатять на ЗСУ: доля аграріїв Харківщини

37% полів заміновані, а техніку покрали та знищили окупанти. Засіяна лише десята частина того, що запланували. Кореспонденти МГ “Об’єктив” дослідили життя й роботу аграріїв у різних районах Харківщини.

Як працюють господарники на звільнених територіях і там, де окупантів не було, – докладно в сюжеті.

 

Звільнене село Гракове на Чугуївщині – одне з найзамінованіших у Харківській області. ДСНСники тут у першу чергу розміновували територію біля електромереж – щоб дати людям світло. Адже без електрики жителі знаходилися майже рік.

Олег Синєгубов, начальник Харківської обласної військової адміністрації

Ось пройшов майже рік, пройшли наші підрозділи ДСНС, розмінували територію. Зараз йде процес відновлення електроенергії.  Якщо брати саме цей населений пункт, то в ньому з’явиться електроенергія (ми так прогнозуємо в залежності від вже погодних умов) десь через два тижні.

У Граковому за останній час підривалися як місцеві жителі, так і сапери. Міни всюди – не тільки у полях, а й на вулицях та дворах.

Олександр Волобуєв, начальник Головного управління ДСНС у Харківській області

Основна задача, яка поставлена керівництвом держави і  області  – це підключення населення до ліній електропередач. Ми це зробимо найближчим часом і потім будемо працювати по сільгоспугіддях, по лісах, і  там де це необхідно.

Сапери, які зараз рухаються по лініях ЛЕП, прокладають прохід шириною 10 метрів. Зрозуміло, що розмінування поля буде займати великий проміжок часу. Усі поля між Граковим і Балаклією заміновані.

Олександр Кривцун, директор агрофірми “Гракове”

Усе життя займаюсь сільським господарством. Село Гракове звільнили від рашистів восьмого вересня.  А десятого я приїхав на своє підприємство.  Побачив всю ту розруху,  все те, що скоїли рашисти. Розікрали, роздали техніку  колаборантам. Усю імпортну техніку вони спалили. Почали щось відроджувати. Потім торкнулися питання: а що ми будемо робити навесні? Як ми зайдемо в поле?

У господарстві, яким керує Олександр, 2000 га землі. Тут рятувальники вже знайшли 378 протитанкових і  протипіхотних мін. Неподалік для розмінування ЛЕП залучили розрахунок дистанційно керованої системи розмінування Bozena-5.

Позивний “Нептун”, представник Національного органу Міноборони щодо координації заходів розмінування в Харківській області

Вона управляється по радіо. У нього монітор. Камера стоїть на машині. І завдяки камері, він бачить, де повернути, куди їхати. Тобто людина знаходиться на безпечній відстані. Для того, щоб розмінувати хоча б лінії електропередач, нам потрібно таких хоча б з десяток. Щоб ми закінчили протягом місяця –  двох.

Олександр Кривцун запросив спеціалістів, і вони переобладнали звичайний старенький трактор Т-150  для робіт у замінованих полях. Вийшло щось на кшталт лайт-версії Bozena-5.

Олександр Кривцун, директор агрофірми “Гракове”

Якби це був імпортний трактор – там простіше, там є система та гідравліка дозволяє. А Т-150 – на ньому не дозволяє система ставити автопілот та ручне керування. А нам допомагали комбайн ремонтувати умільці, які займаються електронікою. І вони кажуть: “Слухайте, ми можемо вам зробити. Ми з імпортного трактора візьмемо гідроблок, поставимо сюди – й має вийти”.

Металеві напрямні та бічні пластини зняли з ворожого танка. Бічний захист – із російського БМП. Водія в кабіні нема. Замість нього – радіокерування.  Тиждень тому цей трактор без водія наїхав на протитанкову міну.

Олександр Кривцун, директор агрофірми “Гракове”

Трактор підірвався, одразу зупинився. Пошкоджено було лише один ротор, другий ми відремонтували. Інших ушкоджень не було. Тільки брус один перебив.

Частину угідь Олександр орендує у жителів Гракового. Минулого року тут стояли окупанти. Він не зміг заплатити людям за паї, а розрахуватися потрібно.

Джерело

Новости Харькова