Розбирають завали та ремонтують житло: як працює урядова програма відновлення на Харківщині

Розбирають завали та ремонтують житло. Харківська армія відновлення вже налічує понад 10 тис. осіб. Без діла не сидить ніхто, особливо високий попит на робочі руки в деокупованих населених пунктах. Наприклад, в Ізюмі росіяни знищили 80% житлової та міської інфраструктури.

Через колосальні руйнування будинок під номером 3 на Хлібозаводській вулиці в Ізюмі став сумнозвісним на весь світ.

9 березня 2022 року російська армія артилерією, мінометами і танковими снарядами розколола його навпіл. Два під’їзди з п’яти пішли під землю. Руїни будівлі, як символ трагедії ізюмчан, досі привертають увагу вуличних художників.

Волонтер-художник Джон спеціально приїхав до Ізюма з Лос-Анджелеса, щоб намалювати мурал на уламках стін і показати це за межами України.

“Ми хочемо показати всьому світу, на що схожа ця війна. Весь світ через ці інсталяції може побачити війну і те, що тут відбувається. Ми документуємо це тут, щоб переконатися, що світ зрозуміє, яка жахлива ця війна”, – наголошує Джон.

Ізюмчанка та учасниця “Армії відновлення” Ольга Якимова не змогла вчасно евакуюватися і залишилася в місті з трьома дітьми. Згадує – тривалий час люди були змушені жити в підвалах, бо в небі весь час точилися повітряні бої, і навколо все палало.

Коли ЗСУ звільнили Ізюм, з’ясувалося, що вцілілих будинків не залишилося. Жінка втратила роботу, і вирішила приєднатися до армії відновлення.

“Мені не важко, із задоволенням, колектив у нас гарний, усі один одному допомагають, усі ізюмчани!”, – розповідає Якимова.

Через близькість до фронту в Ізюмі проєкт “Армія відновлення” стартував лише в березні 2023 року. Більша частина учасників – жінки. Вони взяли до рук лопати, граблі, кувалди і почали відновлювати та прибирати рідне місто. Так зване “генеральне прибирання” їх не лякає, адже вони знають, що працюють для себе.

“Ми звикли так працювати, героїнями себе не відчуваємо. Це звичайна робота, всі її роблять. Але жінки в нас скрізь сильні, ми ж українці!”, – зазначає учасниця “Армії відновлення” Олена.

Міське комунальне підприємство з благоустрою, після деокупації Ізюма, зіткнулося з суттєвим кадровим дефіцитом. Тож, коли жінки стали в стрій і сформували потужний будзагін, комунальники дуже цьому зраділи.

“Ці люди дуже допомагають у відновленні нашого міста. Вони скрізь працюють – гребуть, метуть. І ви бачите, як це виходить”, – каже директор КП “Благоустрій” Ізюма Юрій Бриль.

Серед 400 безробітних, які зараз стоять на обліку в центрі зайнятості Ізюмської громади – майже 200 людей зайняті на суспільно-корисних роботах. Це великий людський ресурс і допомога для міста.

“Наше місто дуже постраждало від російської окупації, зруйновано майже 80% багатоповерхівок, дуже багато після окупації лишилося завалів, сміття, і президентська програма “Армія відбудови” – дуже нам допомагає”, – наголошує міський голова Ізюма Валерій Марченко.

Учасники “Армії відновлення” отримують мінімальну заробітну плату – 6 тис. 700 гривень. Крім робіт із відновлення житла та розбору завалів, можна плести маскувальні сітки для армії, займатися заготівлею дров або доглядати за літніми людьми, кажуть у Харківському обласному центрі зайнятості.

“Наш регіон – найкращий. Харківська область на сьогодні впевнено посідає перше місце за кількістю залучених до проєкту “Армія відновлення”. Наразі в суспільно-корисних роботах, які передбачаються цим проєктом, бере участь понад 10 тис. безробітних. Вони виконують по всій області різноманітні роботи і, відповідно, займаються доброю справою, за яку ще й платять”, – зазначає директор Харківського обласного Центру зайнятості Алекандр Котуков.

За словами Олександра Котукова, завдяки цілій серії проєктів, організованих Кабінетом міністрів України, останні три місяці рівень безробіття в Харківській області почав знижуватися – з 10 тис. тимчасово непрацюючих до 7 тис. осіб.

Дивитись відео

Джерело

Новости Харькова