На війні загинув підполковник 92-ї бригади

Валерій Дейнеко очолював штурмову роту штурмового батальйону.

Близькі збирають підписи під петицією до Президента України щодо присвоєння Валерію Дейнеці звання Герой України.

Другого жовтня на Донбасі загинув кандидат технічних наук, підполковник 92-ї окремої штурмової бригади Валерій Дейнеко. Це сталося під час штурму позицій ворога біля села Андріївка.

Із червня 2023 року до 13 серпня його рота відвойовувала позиції в районі населеного пункту Кліщіївка, а в жовтні підрозділ перейшов до сусідньої Андріївки. 

«Під щільними ворожими обстрілами, провівши свою групу пішки 5 кілометрів, він забезпечив переміщення групи до вихідного рубежу. Розпочавши штурм ворожих траншей, відділення штурмової роти стикнулося із опором 10 осіб ворога, до складу яких входив кулеметний розрахунок. Командир роти професійно та грамотно керував діями підлеглих в бою, він розосередив бійців бойової групи для нанесення найбільш ефективного вогневого ураження та прикриття своїх побратимів. Протягом 30 хвилин бою, зі стрілецької зброї вдалось знищити 8 осіб ворога. Групі удалося наблизитись до ворожих окопів, після чого командир роти почав кидати гранати в укріплений бліндаж противника, внаслідок чого було ліквідовано кулеметний розрахунок ворога, що складався з двох військовослужбовців. У результаті грамотного керування боєм та завдяки хоробрим діям командира роти, вдалося отримати перевагу над ворогом, що дозволило іншому штурмовому підрозділу продовжити наступальні дії для зайняття ворожих рубежів», — йдеться у петиції на сайті президента.

Під час подальших штурмових дій на штурмову групу підполковника ворожий безпілотник скинув боєприпаси. Поранений Валерій Дейнеко віддав команду на закріплення групи в укриттях, чим зберіг життя пораненим, організував піший відхід групи до пункту евакуації. Він залишився на пункті евакуації, а при проведенні другого заходу евакуаційних дій  отримав поранення, не сумісне з життям.

«Ціною свого життя він врятував підлеглий особовий склад, до останньої миті виконуючі свої обов’язки командира, офіцера», — йдеться у петиції.

Як розповіли колеги військового, він був одним із найкращих фахівців у галузі супутникових систем навігації, пішов на фронт добровольцем із перших днів повномасштабного вторгнення.

У героя залишилася дружина та доньки.

Підтримати петицію можна за посиланням.

Джерело

Новости Харькова