На об’єктах енергетичної інфраструктури Харківщини тривають відновлювальні роботи та розбір завалів

Про це йшлося під час спільного брифінгу Міністра енергетики України Германа Галущенка та начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова в Офіційному Медіацентрі ХОВА.

Внаслідок масштабної ракетної атаки на енергетичну інфраструктуру країни 22 березня, російські окупанти завдали ударів по 12 регіонам України. По Харківщині ворог випустив 22 ракети різного типу. Наразі усі профільні служби залучені до відновлювальних робіт, розбору завалів та поновлення енергозабезпечення цивільному населенню. 

«Мета цієї атаки полягала у тому, аби влаштувати суцільний блекаут. Наразі усі профільні служби працюють 27/7, розбирають завали аби мати доступ до усього пошкодженого обладнання та мереж. Хороша новина в тому, що загальноукраїнська система стабільна і цілісна. Завдяки цьому можна подавати електроенергію з сусідніх регіонів», – зазначив Герман Галущенко. 

На Харківщині наразі діють стабілізаційні та аварійні графіки відключень світла в 17 населених пунктах Богодухівського, Чугуївського, Харківського районів та обласному центрі. Їх корегуватимуть відповідно до навантаження мережі та ходу відновлення пошкоджених об’єктів критичної інфраструктури. 

«Зараз вже можемо подати електроенергію вночі всім абонентам Харкова. Продовжуємо працювати над точними графіками. Наразі відповідні графіки маємо 6х6. Хочемо вийти приблизно 4х4 або 4х2. Тобто 4 години електроенергія є, 2 або 4 немає, допоки пошкодження не будуть усунуті», – зазначив Олег Синєгубов. 

До відновлення пошкодженої енергетичної інфраструктури готові долучитися міжнародні партнери. Частину коштів на відновлення передадуть з Фонду підтримки енергетики України. 

«Маємо в доступі 40 мільйонів євро, які будуть витрачені для закупівлі обладнання, відновлення мереж після того, як чітко визначимо потребу. Крім того, частина наших партнерів передаватиме будматеріали та устаткування», – додав Міністр енергетики України. 

Водночас, у Харкові продовжується робота з відновлення наземного електротранспорту. 

«Нам вдалося запустити метрополітен на 3 день після ворожої атаки. Згодом і потяги. Наразі працюємо над запуском окремих маршрутів наземного електротранспорту», – повідомив Олег Синєгубов. 

Також начальник Харківської ОВА повідомив, що майбутній опалювальний сезон в регіоні планують розпочати за планом. 

«Маємо достатньо непростих викликів, але наразі робимо усе можливе, аби відновити пошкоджену критичну інфраструктур. Докладаємо максимум зусиль, аби майбутній опалювальний сезон розпочався вчасно і в оселях усіх жителів області було тепло», – зазначив Олег Синєгубов.

Джерело

Новости Харькова