Квіти на руїнах. Чому у Харкові не хочуть відмовитись від дорогих клумб?

Міська рада витрачає на прикрашання десятки мільйонів і не збираються зупинятись.

Однорічні квіти за десятки мільйонів щороку чи стала екосистема з багаторічних рослин? У мерії Харкова до сих пір обирають перший варіант — Ігор Терехов вчергове заявив, що не збирається відмовлятися від звички витрачати бюджетні гроші на клумби. Втім, під тиском громадськості навіть Харківська міськрада поступово зменшує необов’язкові видатки.

Вартість утримання зелених насаджень у 2023 році майже майже така сама, як ціна будівництва першої підземної школи в Індустріальному районі. У мерії були готові витрачати ще більше на послуги з озеленення, але скасували тендер.

Не харків’яни?

Харківські клумби на початку повномасштабної війни стали одним із символів незламності міста. Комунальники навесні 2022 року виходили на роботу навіть під постійною загрозою обстрілів. Люди з усієї країни, зворушені мужністю «зеленбудівців», надсилали до Харкова саджанці дерев та квітів. 14 квітня 2022-го, у розпал артилерійських обстрілів, комунальники вийшли саджати гібіскуси, які місту надіслала пенсіонерка з Івано-Франківська, а наприкінці того ж місяця на проспекті Гагаріна з’явилася алея сакур.

Але війна тривала, і поступово ставлення містян до витрат на клумби змінювалося. Тоді як міськради інших громад закуповували автівки для військових, Харків продовжував витрачати гроші на прикраси. Улітку 2023 року Україною прокотилися пікети зі спільним гаслом «Гроші на ЗСУ». Не лише в Харкові, а й в Одесі, Києві, Запоріжжі, Тернополі люди виходили на площі та до міських рад з вимогою спрямовувати кошти з міських бюджетів на допомогу армії замість того, аби витрачати їх на необов’язковий благоустрій. 

Такі пікети тривали у Харкові всю осінь та зиму, час від часу їх організовують і зараз. 

Нещодавно міський голова відповів людям, що вимагають зменшити витрати на благоустрій. Ігор Терехов заявив, що військовим, які несуть службу в місті чи знаходяться тут на лікуванні, не сподобалося б, якби в Харкові не було квітів.

Початок травня 2022 року. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

«Коли мені кажуть: «Та навіщо висаджувати квіти». Так от я хочу вам сказати, навіщо. Коли військові приїжджають до Харкова, вони кажуть, що для них це ковток свіжого повітря. І це психологічне розвантаження людей. І харків’ян, у тому числі. Кажуть, Навіщо ви прибираєте місто? Ну давайте будемо жити на звалищі й будемо один одному казати, що зараз війна, давайте нічого не прибирати, нічого не витрачати на це. Це неможливо. Тому Харків завжди був чистим, комфортним містом. Він буде залишатися таким, попри висловлювання певних людей. Тому той, хто так вважає, той насправді не харків’янин», — такий виступ мера міста опублікувало комунальне видання «Харків. Новини».

Попри ці слова, до громадської думки в мерії все ж дослухались. І про це свідчить деяке зменшення витрат на озеленення.  

Польові рослини замість петуній

Під час війни у Харкові стали витрачати на клумби та дерева трішки менше грошей, ніж до повномасштабного вторгнення. За даними Харківського антикорупційного центру, у 2020 році на послуги з озеленення та впорядкування газонів і квітників витратили 90 мільйонів, у 2021-му — 100 мільйонів гривень. У 2022-му році ці видатки скоротились на третину — до 69 мільйонів, але в 2023-му році знову зросли до 80 мільйонів ( для порівняння — підземна школа в Індустріальному районі коштує майже 60 млн грн) і могли б бути ще більшими, аби влада не скасувала один тендер.

«На минулий рік планували витратити ще 48 мільйонів, закупити послуги з озеленення, але потім тендер скасували на фоні великої загальнонаціональної кампанії та критики місцевих органів влади, які витрачають багато коштів. Тоді було від Зеленського попередження всім органам місцевої влади», — розповів KharkovNEWS.info експерт Харківського антикорупційного центру Євген Лісічкін.

Дійсно, наприкінці липня 2023 року президент України зробив зауваження головам місцевих рад у традиційному щоденному відеозверненні.

«Окремо хочу звернутися до всіх представників місцевої влади в нашій країні: люди мають відчувати, що ресурси бюджетів використовуються справедливо й правильно. Кожен розуміє, про що йдеться. Бруківка, прикрашання міст, фонтани — почекають. Спочатку перемога», — сказав Володимир Зеленський.

Тендер міськрада скасувала через шість днів після цього звернення. На 2024 рік у Харкові запланували витратити на озеленення лише 27 мільйонів. 

«Міськрада сильно зменшила перелік послуг. Це, в основному, знесення аварійних дерев, підрізка кущів — близько 30 послуг замість 90-та, як раніше. Але це не означає, що додаткові тендери не будуть оголошені протягом року, як це було у 2023-му», — каже Євген Лісічкін.

Петунії та фіалки щороку потрібно закуповувати знову. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

Між багатомільйонними витратами на клумби та повною відмовою від краси та естетики в місті є третій, компромісний шлях, вважає харків’янин Михайло Тітаренко. Чоловік давно захоплюється урбаністикою, читає багато книг про влаштування зелених зон в різних містах світу, тож і запропонував Ігорю Терехову не скасовувати видатки на благоустрій зовсім, а просто зекономити — відмовитися від однорічних квітів на клумбах на користь багаторічних рослин. Відповідну петицію він зареєстрував на сайті міськради.

«Зараз у новинах знову піднялася тема: «Чи треба витрачати кошти на квіти під час війни?» Пропонують лише два варіанти: висаджувати, як раніше, або не висаджувати взагалі. Зрозуміло, що висаджувати їх будуть все одно, бо на це і кошти закладені, у відповідних комунальних служб робота така — квіти висаджувати і доглядати за ними. Тому я вирішив написати петицію як компромісний варіант», — пояснив KharkovNEWS.info Михайло Тітаренко.

Він пропонує замість петуній влаштовувати поляни польових квітів, як це вже роблять у Дніпрі, або розбивати клумби, на яких багаторічні квіти і кущі квітнутимуть одні за одним з ранньої весни до пізньої осені.

«Поки одні просто зелені — інші квітнуть на їхньому фоні, потім навпаки. Це можуть бути нарциси (квітнуть навесні), півонії (початок літа), астильба (дуже красива рослина, що квітне у другій половині літа), а восени, наприклад, хризантеми. Таких квітів і рослин дуже багато, думаю, можна знайти якісь красиві, незвичні поєднання», — пояснив автор петиції.

На його думку, такий підхід дозволить зекономити значні кошти, і при цьому не відмовлятися від знаменитих харківських клумб — на відміну від петуній, півонії не треба закуповувати щороку нові. Але для того, щоб петиція потрапила на розгляд міського голови, вона повинна набрати 5000 підписів. Підтримати пропозицію можна на сайті міськради за посиланням. 

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова