Жінка поранена, чоловік загинув, понад 150 людей виїхали: яка ситуація у прикордонній Липецькій громаді на Харківщині

За інформацією: Суспільне Харків.

Липці. Фото: В’ячеслав Мавричев/Суспільне Харків

Росіяни обстрілюють прикордонну Липецьку громаду Харківської області від ночі 10 травня: чоловік загинув, жінка дістала поранення, близько 160 людей протягом дня евакуювалися.

Про це Суспільне Харків розказав начальник Липецької сільської військової адміністрації Олексій Слабченко.

Яка ситуація у Липецькій громаді станом на вечір 10 травня?

Дуже погана ситуація у нас у громаді. Зараз іде евакуація, іде обстріл населених пунктів. Практично всі населені пункти зараз обстрілюються. І вночі обстрілюють: Липці обстріляли — жінка отримала тяжке поранення, в Глибокому загинув чоловік. Стріляють із всіх видів зброї: тут і КАБи, і С-300, і артилерія, і мінометний вогонь, і стрілковий вогонь зараз вже є.

Важко порівняти з минулим тижнем, зараз обстрілюються усі населені пункти. Якщо раніше було 10-20 обстрілів, то зараз менш як 40 немає.

Як можуть люди реагувати на таке загострення, якщо у них забирають все: і житло, і життя, і право жити?

Після таких обстрілів збільшилася кількість людей, які бажають виїхати. До сьогоднішнього дня ми задовольнили бажання виїхати усіх, хто хотів, всіх вивезли.

Сьогодні поступають заявки, намагаємося людей вивозити. Координаційний гуманітарний центр нам надає велику допомогу, Національна поліція приєдналася, Червоний Хрест. Всі служби працюють і як тільки дозволяють обставини, оперативно вивозять людей.

Але є такі населені пункти, куди нині ми вже не можемо проїхати, тому що і дороги, і населені пункти під обстрілами.

Значна кількість населених пунктів нашої громади під постійними обстрілами. У нас 17 населених пунктів і близько 40 кілометрів державного кордону. Наша громада витягнута вздовж державного кордону, тому всі населені пункти обстрілюються.

Липецька громада межує з Росією. google.com/maps

Сьогодні виїжджали люди і зараз виїжджають. Ми зараз займаємося цим питанням. На даний час у мене десь 160 людей виїхало, будемо уточнювати цю цифру. Усіх вивозимо: і маломобільних, і людей похилого віку. Дітей завчасно ми евакуювали, дітей у нас немає.

Евакуація і зараз йде. Вивозять волонтерські організації, ми допомагаємо своїм транспортом, і самостійно люди виїжджають, і навіть виходять пішки із населених пунктів. Ми підбираємо цих людей дорогою і вивозимо.

Новости Харькова