Деколонізація. Названо “передовиків” процесу на Харківщині (графіка)

Аналітичний центр “Обсерваторія демократії” підбив проміжні підсумки процесу деколонізації топоніміки на Харківщині. Як виявилося, найбільше вулиць та провулків перейменували в Лозівській громаді, а найоригінальніші назви – в Ізюмі.

Процес деколонізації у громадах Харківщини відбувається нерівномірно. Як і залучення до вибору нових назв громадськості. Про це свідчать дані аналітичного центру “Обсерваторія демократії”.

“Серед 17-ти міських громад Харківщини лише п’ять (Богодухівська, Зміївська, Лозівська, Первомайська та Чугуївська) забезпечили високий рівень залученості суспільства до процесу перейменування. У шести громадах (Валківська, Ізюмська, Красноградська, Люботинська, Мереф’янська та Харківська) участь громадськості відповідає середньому рівню. Ще в шестиміських громадах (Балаклійська, Барвінківська, Вовчанська, Дергачівська, Куп’янська та Південноміська), з наявних у публічному просторі даних, «деколонізацію» поки не розпочато. При цьому варто зазначити, що у Вовчанській та особливо Куп’янській громадах ситуація залишає під питанням фізичне існування певних вулиць, через що відповідність їхніх назв до Закону, з об’єктивних причин, відходить на другий план”, – зазначили в блозі “Обсерваторії демократії” на LB.

Графіка: аналітичний центр “Обсерваторія демократії”

Так, поки що жодних ініціатив щодо перейменування топонімів не виявляє керівництво деокупованої Балаклії та частково деокупованої (а частково розбитої обстрілами) Дергачівщини. Не до перейменувань і керівництву Барвінківської громади. Там оголошували збирання пропозицій нових назв для “дерусифікації об’єктів топоніміки”, але потім повідомили, що пропозицій від громадськості не надійшло. Питання перейменувань не порушували також у Південноміській громаді.

Активніше у плані деколонізації поводяться у Харківській міській, Валківській, Красноградській, Ізюмській, Мереф’янській та Люботинській громадах.

“За категоріями, до яких можна віднести нові назви, громади розподілилися наступним чином. У двох громадах з шести (Валківській та Красноградській) більшість нових назв є нейтральними: наприклад, вулиця Мальовнича, Покровська чи провулок Весняний. Ще у двох громадах (Ізюмській та Мереф’янській) більшість нових топонімічних найменувань пов’язано із постатями з історії України насамперед діячами культури, науки та борцями за незалежність. Ще в одній громаді (Люботинській) більшість нових назв присвячено топонімам України – наприклад, в’їзд Кримський чи провулок Салтівський”, – зазначили аналітики.

Графіка: аналітичний центр “Обсерваторія демократії”

Найбільш оригінальними новими назвами вулиць відзначилася Ізюмська міська громада. Там з’явилися не лише вулиці Бандери та Шухевича, але також Стіва Джобса та Голди Меїр.

“Проте, виходячи з коментарів під публікацією Володимира Мацокіна, заступника начальника ВА, поява вулиці на честь одного з засновників компанії “Apple” мешканцями громади була сприйнята з певним нерозумінням”, – зазначили у блозі “Обсерваторії демократії”.

Джерело

Новости Харькова