Чому у світі почали говорити про імовірний наступ росіян на Харків?

На Харківщині триває будівництво фортифікаційних споруд вздовж українсько-російського кордону.

Авторитетні ЗМІ, військові аналітики та навіть керівництво України не виключають, що влітку росіяни спробують піти у наступ, не виключено — з Бєлгорода. Одночасно з цим харків’яни почали отримувати фейкові повідомлення про те, що треба терміново залишити місто. 

Російська армія почала перегрупування біля кордону з Харківською, Сумською та Чернігівською областями. Кількість військ поки що недостатня для того, аби спробувати наступати на Харків, але певного клопоту ЗСУ ці маневри можуть завдати. Остаточно все залежатиме від того, як складеться ситуація на Донбасі. 

Спокуслива мета для Москви

Харків став однією з перших цілей Москви під час наступу у лютому 2022 року. Друге місто України робить дуже вразливим географічне положення: усього 40 кілометрів від кордону. Тоді, 24 лютого, російські танки подолали відстань від Гоптівки до Окружної за лічені години — і це при тому, що Нацгвардія, 92-га бригада та інші підрозділи дали їм бій. 27 лютого спецпризначенці спробували прорватися до середмістя, але були розгромлені, і з того часу росіяни лише відступали від Окружної все далі, аж поки у вересні 2022 року їх не відсунули на півночі за кордон. 

Зараз росіяни активно підігрівають у своєму інформаційному просторі чутки про те, що невдовзі армія РФ спробує здійснити другий марш на Харків. Диктатор Росії Володимир Путін в інтерв’ю на початку весни казав, що планує створити певну «санітарну зону» на території Харківської області. Кілька російських так званих опозиційних видань, що мають статус іноагентів у РФ, з посиланням на невідомі джерела в командуванні повідомляли про те, що Путін має намір захопити Харків і після цього одразу закінчити війну. Окупація другого за величиною міста України символізувало б своєрідну перемогу, яку можна «продати» населенню як бажану мету «спецоперації».

Взимку 2022 року росіяни змогли прорватися в Харків, але не оточити. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

Західні експерти теж не виключають, що саме Харків зараз є найбажанішою ціллю для Путіна.

«Як друге місто України, розташоване в небезпечній близькості від російського кордону, Харків є спокусливою метою для Москви. Чи могла б Україна все ще функціонувати як життєздатний суб’єкт, якщо Харків впаде? Так, кажуть аналітики, але це було б катастрофічним ударом як для її моралі, так і для її економіки», — пише BBC.

Одна справа — хотіти, але чи зможе Путін повторити лютий-22? За висновком військового аналітика, для спроби оточення такого великого міста, як Харків, необхідно зібрати не менше 500 тисяч чоловік. Але це — фактично вся російська армія, яка зараз воює в Україні. Наприкінці минулого року сам Путін визнав, що в «зоні СВО», як вони називають війну, зосереджено 617 тисяч військових РФ. Аби зараз розпочати наступ на Харків, Путіну треба зняти всі війська з Донбасу — малоймовірно, що він це зробить зараз, коли росіяни мають певні успіхи на цьому напрямку. Створити таке ж угрупування з нуля теж малоймовірно — масштабної мобілізації Путін не оголошував.

Але ризик все ж лишається. Як сказав в інтерв’ю BBC експерт з питань сухопутної війни аналітичного центру Вайтхолл Королівського інституту об’єднаних служб Джек Вотлінг, першою метою російського наступу цього року буде вихід на кордон Донецької області, і тільки якщо це вдасться, Путін зможе перекинути війська на Харків.

Новий військовий округ як інформаційна атака

Як повідомляють у Державній прикордонній службі України, вони не фіксують збільшення кількості російських військовослужбовців у Бєлгородській області. Але дещо цікаве там все ж відбувається: росіяни створюють новий військовий округ. 

Військовий оглядач групи «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець проаналізував, як Москва реформує свої угрупування військ. Раніше на заході РФ був Західний воєнний округ, який прикривав Москву і Санкт-Петербург, і угрупування військ «Запад», що дислокувався по кордону Чернігівської, Сумської та Харківської областей.

Західний округ розділили на два окремих — Московський і Ленінградський, а «Запад» перейменували на «Север» і дещо посилили за рахунок військ Ленінградського та Московського округів. 

«Саме ця непозбувна необхідність переміщати та перегрупувовувати війська, а також розгортати у відповідних зонах нові КП(ПУ), штаби, систему логістики й т .д., у когось з російських креативників у тамошньому Генштабі й породила «геніальну» ідею використати це необхідне та неминуче перегрупування своїх військ (яке обов’язково помітять в українському Генштабі), в якості стратегічної ІпСО під загальною назвою «наступаем на Харьков», — пише аналітик.

Цю військово-інформаційну кампанію активно супроводжують різноманітні чутки, що ширяться в соцмережах та СМС-розсилки харків’янам нібито від ДСНС із інструкціями про евакуацію. Та чи дійсно цей новий округ становить небезпеку?

Округ «Север» складається з трьох угрупувань військ — Брянського, Курського та Бєлгородського. Останній теоретично може напряму загрожувати Харкову, бо воно найбільш потужне і налічує майже 30 тисяч особового складу. Більше, ніж інші, але все ж у 16 разів менше, ніж треба для спроби окупації мільйонника. З іншого боку, тут сконцентрована 31 артилерійська та мінометна батареї. Як робить висновок Машовець, такої кількості військ та зброї вистачить, аби робити диверсійні вилазки, «кошмарити» обстрілами прикордоння та створювати видимість «наступу на Харків», коли росіяни все ж розпочнуть свій літній наступ. Але — не більше.

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова