Чому Харкову електрики не вистачає, але нею ділилися з Польщею: пояснення

Скриншот

Генеральний директор АТ “Оператор ринку” (держкомпанії, яка займається купівлею та продажем електроенергії на ринку) Олександр Гавва розповів, що відбувається з електропостачанням: чому Харкову “недодають світла”.  

“Ворог пошкодив у різній мірі наші маневрові потужності, теплові та гідроелектростанції, завдавши потужних ракетно-дронових ударів. А також атакував  високовольтні підстанції у низці регіонів, що створило складнощі для таких енерговузлів, як харківський та криворізький, де наразі діють мережеві обмеження. Відповідно в цих регіонах ситуація найскладніша. Зокрема, на Харківщині станом на вчора обмежувалося електропостачання, застосовувалися погодинні графіки відключень для понад 240 тисяч абонентів. За причиною мережевих обмежень”, – розповів Гавва в етері нацмарафону.

Простіше кажучи, електрика в необхідному обсязі до Харкова просто “не доходить” через пошкодження “провідників” – високовольтних ліній та електропідстанцій. При цьому отримати додатковий обсяг електроенергії Україна може завдяки синхронізації енергосистеми з європейською. Але процес має і зворотний бік – періодично країна “ділиться електрикою” з європейськими сусідами.

“Україна залучає так звану технічну допомогу від сусідніх європейських країн, що стало можливим завдяки синхронізації енергосистеми України та Європи, яка відбулася у 2022 році. Але хочу наголосити, що й Україна надає аварійну допомогу Європі. Зокрема, на минулому тижні, коли в нас були нетипові для квітня теплі дні, ми ділилися електроенергією в рамках технічної допомоги з Польщею“, — пояснив Гавва.

Джерело

Новости Харькова