Без допомоги США в України можуть закінчитися снаряди артилерії й ППО – CNN

Американський телеканал CNN пише про перспективи отримання Україною обіцяних Білим домом більш ніж 60 млрд доларів у 2024 році, а також про можливі наслідки в разі блокування цієї допомоги США.

В адміністрації Байдена усвідомлюють, що 2024 року може бути останній шанс надати реальну допомогу Україні у війні з РФ. Прогнози джерел CNN для України у разі приходу до влади Дональда Трампа є невтішними.

“Важливо не тільки, щоб гроші були асигновані, але й щоб вони були виплачені до виборів, оскільки будь-які кошти на 2024 фінансовий рік, які все ще чекають на своє витрачання, можуть бути заблоковані Трампом”, – сказав американський чиновник, знайомий із ходом переговорів між адміністрацією президента США та Конгресом.

На зустріч із конгресменами та сенаторами минулої середи Байден запросив свого радника з національної безпеки Джейка Саллівана та директорку національної розвідки Евріл Гейнс. Їхнім завданням було переконати присутніх у необхідності виділити Україні пакет допомоги у понад 60 млрд доларів. За даними джерел CNN, Салліван та Хейнс окреслили присутнім конкретні можливості, які Україна “вичерпає найближчими місяцями”.

“Чиновник повідомив CNN, що вони конкретно вказали на системи протиповітряної оборони та артилерійські боєприпаси як приклади ключових можливостей, які можуть бути вичерпані без підтримки США”, – зазначили журналісти видання.

Ситуація така, що представники Пентагону з минулого місяця навіть не провели жодної наради, щоб вирішити, які озброєння надсилатимуть Україні, адже грошей на фінансування пакетів допомоги зовсім не залишилося.

При цьому позиція спікера Палати представників США Майка Джонсона постійно змінюється не на краще для України. Якщо раніше Джонсон, який має поставити питання на голосування, пов’язував допомогу Україні виключно з поступками демократів у питаннях імміграції, то зараз уже порівнює війну в Україні з провальною для США війною в Афганістані.

“Ми не можемо витрачати мільярди доларів без чітко сформульованої стратегії, і я знову сказав президенту на сьогоднішній зустрічі, як я вже неодноразово говорив: “Сер, ви повинні сформулювати, в чому полягає стратегія”. Який фінал?”, – сказав Джонсон у середу ввечері в інтерв’ю CNN.

Джерело

Новости Харькова