14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Сьогодні, 14 грудня, це важливий день для всієї країни – це День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Ця дата, встановлена Указом № 945 та підписана Президентом 10 листопада 2006 року, нагадує нам про самопожертву та самовідданість тих, хто ставив своє життя на карту, щоб врятувати не тільки країну, але й усю планету від радіаційного забруднення.

30 листопада 1986 року завершилося будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Лише через 16 днів, 14 грудня, у газеті “Правда” було опубліковано повідомлення про введення в експлуатацію комплексу захисних споруд. І цей саркофаг, збудований – за 206 днів, став непереможним щитом проти небаченої катастрофи.

Героями цього трагічного періоду стали ліквідатори – інженери, будівельники, шахтарі, енергетики, водії, військові, лікарі, тисячі фахівців різних професій, які без коливань віддавали своє життя та здоров’я, щоб подолати невидимого ворога.

За величезні дози опромінення вони працювали вахтовим методом, приїжджаючи на майданчик, отримуючи максимальну дозу радіації і повертаючись, щоб вирушити на зміну іншим. Спільними зусиллями вони локалізували аварію та запобігли розповсюдженню радіаційного забруднення. За неофіційними даними, понад 600 тисяч осіб пройшли через Чорнобильський майданчик.

Висловлюємо слова щирої подяки усім ліквідаторам, хто зробив вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Водночас у житті українців Чорнобиль є і буде незагойною раною. Цей день вкотре нагадує про важливість особливих заходів безпеки у сфері використання мирного атома. Адже світ такий крихкий, а людство, впроваджуючи винаходи, має бути пильним, щоб не знищити планету.

З повагою,
Валерій Марченко,
Начальник Ізюмської міської військової адміністрації

Джерело

Новости Харькова