ЗСУ звільнили кілька сіл на Харківщині — Інститут вивчення війни

Під тимчасовою окупацією частково залишаються дві громади на Куп'янщині.

Українські війська просуваються до кордону Харківщини з Луганщиною. Але поки що в офіційних зведеннях Генштабу підтверджень немає.

Останніми тижнями ЗСУ звільнили кілька населених пунктів на сході Харківщини, йдеться в звіті Інституту вивчення війни. Йдеться про села Гряниківка, Дворічне і Тавільжанка Дворічанської громади (Куп’янський район). 

Слід зазначити, що село Тавільжанка як об’єкт, по якому завдають ударів сили РФ, з’явився в повідомленнях Генштабу  27 грудня. 

«Російські війська нанесли удар по Тавільжанці, що вказує на просування України», — пише ISW.

У той же час експерти Інституту вивчення війни визнають, що на цьому напрямку успіхи можуть бути більш значними, адже за їхніми даними, під тимчасовою окупацією залишалося 1,747 відсотка Харківщини. Але 27 грудня голова ХОВА Олег Синєгубов повідомив, що тимчасово окуповані 29 населених пунктів, або 1,6 відсотка регіону. 

«Українські сили, вірогідно, досягли більших успіхів на північному сході України, ніж раніше оцінював ISW. За оцінками ISW станом на 26 грудня російські війська займали близько 1,747 відсотка території області (різниця становить близько 46 квадратних кілометрів)», — повідомляють аналітики Інституту.

Карта від Інституту вивчення війни.

Нагадаємо, Олег Синєгубов повідомив на пресконференції 27 грудня, що в тимчасовій окупації залишаються 29 населених пунктів Харківщини. Раніше голова Куп’янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич повідомляв, що росіяни втримують 60% Дворічанської громади і п’ять населених пунктів Петропавлівської громади (обидві знаходяться неподалік кордону з РФ). Багато сіл на лінії фронту знищені. Зокрема, Гряниківка, де до війни проживали близько 500 людей.

На початку весни було тимчасово окуповано 32% Харківщини, частину ЗСУ звільнили у травні, решту — під час вересневого контрнаступу.

Джерело

Новости Харькова