Знаєте зачинені і неготові укриття в Харкові та області? Куди про це повідомляти

У разі виявлення закритих укриттів відповідальних обіцяють карати.

Після трагедії у Києві, коли під час ракетної атаки людей не пустили до укриття в поліклініці, у Харківській області перевірять доступність сховищ.

Таке розпорядження дав президент України Володимир Зеленський усім місцевим адміністраціям. Начальник ХОВА Олег Синєгубов доручив головам районних, сільських, міських військових адміністрації, місцевому самоврядуванню, поліцейським та рятувальникам перевірити укриття щодо доступності у «максимально стислі терміни». Мешканців Харківщини просять повідомляти про укриття, які будуть закриті.

«За закриті укриття в будь-яку пору доби, у тому числі і в комендантську годину, відповідальні особи понесуть покарання. Органи місцевої влади зобов’язані забезпечити наявність вказівників «Укриття» та «Вхід в укриття» та долучитися до інформування населення про їхнє місцерозташування. Закликаю усіх мешканців Харківщини в разі виявлення закритих чи неготових укриттів негайно повідомляти за телефонами 101 або 102″, — звернувся голова ХОВА Олег Синєгубов.

Знайти найближчі до себе укриття жителі можуть за допомогою інтерактивної мапи за посиланням тут. Олег Синєгубов пообіцяв фіксувати всі факти неналежного виконання обов’язків керівниками.

Нагадаємо, вночі 1 червня Росія завдала удару по Києву. Внаслідок обстрілу Деснянського району загинули троє людей — 9-річна дівчинка і дві жінки. Ще 16 людей постраждали. Уламки впали на поліклініку та багатоповерхівку. Житель Києва, дружина якого загинула під час цієї атаки, розповів, що люди прибігли до укриття, однак воно було зачинене. Після цього у поліклініці та Київській міській адміністрації провели обшуки, поліція відкрила кримінальне провадження. 2 червня мер Києва Віталій Кличко повідомив, що в столиці буде цілодобовий доступ до укриттів.

«Ухвалене рішення про цілодобовий доступ до укриттів — обов’язкове до виконання всім установам і закладам. Обов’язкове для контролю всіма відповідальними службами. Також до контролю за доступом буде долучена громадськість. Всі небайдужі можуть доєднатися і стати інспекторами громадського контролю. Звертатися потрібно до Департаменту муніципальної безпеки», — повідомив Кличко.

Як писав KharkovNEWS.info, харківський міський голова Ігор Терехов розповів, що аналогічна проблема із закритими укриттями була й у Харкові. Наразі, за його словами, проблема вирішена. У будинках визначили відповідальних, які мають ключі від укриттів та під час тривоги відкривають їх.

Президент України Володимир Зеленський звернувся до місцевої влади із вимогою зробити укриття у громадах доступними для жителів та поінформувати людей про збільшення їхньої кількості. 

Джерело

Новости Харькова