«Зло, через яке закінчилося дитинство»: історія евакуації багатодітної родини з Куп’янська, яка прихистила трьох дітей

За інформацією: Суспільне Харків.

Багатодітна родина Помогаєвих евакуювалася з Куп’янська, березень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Лариса Говина

Багатодітна родина Помогаєвих пережила пів року окупації Куп'янська на Харківщині, а восени змушена була рятуватися, коли російські військові почали щодня обстрілювати місто та прилеглі села. До евакуації родина виховувала чотирьох дітей. Коли шукали варіанти виїзду, то дізнались про трьох дітей у місцевій лікарні, які залишилися без батьківської опіки. Вирішили забрати їх із собою.

Читайте історію родини.

"Поїдете з тіткою?"

З чаєм, кавою та солодощами родина Помогаєвих збирається за великим столом. Мати Надія нині виховує сімох дітей. Батько служить у війську.

"Зайшла Росія. Мені було дуже страшно, тому що батько дітей неодноразово захищав кордон нашої Батьківщини у 2015-му році, і потім він пішов. Я переживала, що можуть прийти до моїх дітей. Але мені пощастило, що люди не здали. Я розуміла, що вони загарбники, що вони не прийшли з добром. Зло, через яке у моїх дітей закінчилося дитинство, радощі", — говорить Надія Помогаєва.

Під час окупації місцевий фермер допомагав родині продуктами: давав молоко, масло, згущене молоко, м’ясо, крупи, розповідає Надія.

Багатодітна родина Помогаєвих евакуювалася з Куп’янська, березень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Після звільнення Куп’янська виїжджати з рідного міста вирішили, коли обстріли російських військових почали посилюватися. До виїзду жінка мала чотирьох дітей, ще трьох, 13-річного хлопця і двох дівчат чотирьох і шести років, вирішила забрати під час евакуації, бо діти залишилися без батьків і перебували в лікарні.

"Потім почалася деокупація, були близькі бої, автоматні черги. Мені сказали, що залишилися діти без батьків. Я пішла познайомилася. Запитала: "Поїдете з тіткою?". Сказали: "Так, поїдемо", — згадує Надія.

Під звуки обстрілів і вибухів вночі разом збирали речі.

"Швидка" допомагала виїхати. Ця ніч показалася мені настільки страшною, тому що все біля нас зовсім стріляли, вибухало. Я не спала. Діти підтримували", — згадує Надія.

Андрій та кіт Азов, селище Високе, Харківщина, березень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

У будинку в селищі Високому Харківського району родина живе три місяці. З Куп’янська приїхали разом зі своїм котом, над трьома дітьми Надія оформила опікунство.

"Кота назвали Азов", — говорить прийомний син Надії Помогаєвої Андрій.

Евакуйований з Куп’янська кіт Азов, селище Високе, Харківщина, березень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

"Війна нас згуртувала, ми стали сильнішими. Діти швидко дорослішають, але вони стають сильнішими", — впевнена Надія.

Про переселенців у громаді

У Височанській громаді живуть 15 тисяч переселенців, із них — близько 1300 дітей. Нині родини з дітьми переїжджають сюди з гарячих точок не лише Харківщини, а й Донецької області, каже начальниця служби у справах сім’ї та дітей Височанської селищної ради Тетяна Руденко.

"Звичайно, ми очікуємо ще більшого впливу. Поки що воєнні дії не закінчуються. З нового року багато переселенців з Бахмуту прибуло до Височанської ради. Можливість розселювати є. Ніхто без житла не залишається. Всі внутрішньопереміщені особи мають дах над головою. Держава компенсує комунальні витрати тим жителям, які прийняли до себе переселенців", — говорить Руденко.

За словами Руденко, найбільші потреби родин переселенців після виїзду із зони бойових дій — продукти, одяг та засоби гігієни.

"Коли родина переїжджає, вони не можуть багато взяти із собою, звідки вони їдуть. Вони беруть те, що можуть нести в руках: одяг, їжа на перший час. Поки оформлюються виплати, місяць або два вони ще не мають виплат, і вони потребують підтримки. Діти, звичайно, хочуть солодощів, іграшок – це вже предмети розкоші нашого воєнного часу. Долучаються волонтери, намагаємося дітей радувати", — зазначає Руденко.

Багатодітна родина Помогаєвих евакуювалася з Куп’янська, березень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Лариса Говина

Усього на території громади нині проживає більш як 300 дітей з багатодітних родин, зазначає посадовиця.

Багатодітна мати Надія Помогаєва говорить: усі проблеми після переїзду, включно з пошуком нового житла, їм допомагають вирішити волонтери та соціальні служби, головне, що діти перебувають у безпеці.

"Завдяки селищній раді, волонтерам, на даний час у дітей є можливість розвиватися, займатися з репетитором. Стільки підтримки: і продукти, і ліки нам надали. До нас приїжджають, запитують, що нам потрібно з одягу, з речей", — говорить Надія.

Багатодітна родина Помогаєвих евакуювалася з Куп’янська, березень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Лариса Говина

Жінка радіє тому, що її родина стала більшою.

"Торік я двічі стала мамою. Це щастя, коли ти можеш любити, бачити ці щасливі очі. Це надихає, коли бачиш оці щасливі оченята дітей: "Мамо, тітко Надю, я вас люблю". Це неймовірно насправді", — говорить Надія.

Новости Харькова