Завтра міністра часів Кучми і Медведчука можуть зробити почесним громадянином Харківщини

Генерал-полковник Юрій Смирнов очолював міліцію Києва, був міністром ВС та заступником голови РНБОУ.

Харківська обласна рада на XIV сесії планує надати звання Почесного громадянина Харківщини Юрію Смирнову.

На сесії 27 липня депутати будуть голосувати за присвоєння звання сімом кандидатам. За поданням Експертної ради кандидатами на присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області» стали: Архієпископ Митрофан (Володимир Бутинський) Архієпископ Харківський і Слобожанський, військовий капелан військової частини А1361, кандидат філософських наук; Анатолій  Гацько, директор ТОВ «Агрофірма імені Гагаріна», Олександр Нестеренко, заступник командувача Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-майор, кандидат юридичних наук, Юрій Смирнов, голова правління БФ «Правопорядок», генерал-полковник, заслужений юрист України, Павло Федосенко, колишній командир 92-ї бригади, Герой України; Сергій Тесленко, голова Об’єднання профспілок Харківської області, Едуард Хорошун, начальник Військово-медичного клінічного центру Північного регіону (м. Харків) полковник медичної служби Збройних сил України, Герой України.

Найбільше питань викликає кандидатура Юрія Смирнова, якого вирішили відзначити за поданням ГО Харківський клуб «Генерал». В обгрунтуванні ініціатори розписали біографію Смирнова, який пройшов усі кар’єрні сходинки у міліції: від слідчого до міністра, а також є головою благодійного фонду, пов’язаного із діючими та колишніми співробітниками МВС — «Правопорядок».

Що відомо про Юрія Смирнова: народився у Костромській області в Росії, із 1970 по 1994 роки працював на різних міліцейських посадах у Харкові, потім пішов на підвищення начальником управління міліції на Луганщину.  Із 1997 року почалася його стрімка кар’єра у Києві. Смирнов спочатку стає заступником міністра внутрішніх справ, а згодом очолює Головне управління МВС у Києві. У 2000-2002 роках він працює заступником у Міністерстві, яким керує Юрій Кравченко — його генерал Пукач назвав одним із замовників вбивства засновника «Української правди» Георгія Гонгадзе укупі з Леонідом Кучмом, Володимиром Литвином та Миколою Джигою.

15 травня 2001 року саме генерал Смирнов, який очолив МВС після смерті Юрія Кравченка, оголосив, що вбивство Гонгадзе не має політичних мотивів і здійснене «з хуліганських міркувань» двома злочинцями, що загинули у грудні 2000 року.

Смирнов після цих заяв отримав орден від Кучми, але попри це зміг протриматися у кріслі міністра п`ять місяців, після чого був звільнений. Якийсь час він ще попрацював у Раді нацбезпеки, в Адміністрації президента Віктора Медведчука, кума російського диктатора путіна. Із 2005 року пішов до «Приватбанку».

У період з 2000 по 2012 рік, за інформацією «Дзеркала тижня», понад 50 ветеранів МВС отримали фейкові статуси учасників бойових дій у Косовому, що надавало їм право додаткових пільг. Зокрема, серед цих здобувачів статусу був і Юрій Смирнов. Схема була дуже простою: липові ветерани на один день приїжджали до Косового, брали участь у параді та поверталися до Києва, звідки просили надати «ветерана бойових дій». 

За інформацією з подання на ім’я голови Харківськох обласної ради, фонд «Правопорядок» під керівництвом Смирнова допоміг військовим на фронті на загальну суму 8 мільйонів гривень, придбав 12 безпілотників, міношукачі та медикаменти.

Нагородження 75-річного Смирнова лобіювали кілька керівників підприємств та державних інституцій, зокрема керівник ГУ Нацполіції Харківської області Володимир Тимошко.

Як писав KharkovNEWS.info, це питання мали розглядати ще 20 лютого на черговій XXI сесії Харківської обласної ради VIII скликання. Потім питання зняли з порядку денного.

Джерело

Новости Харькова