Засудили харків’янина, який наводив «Смерчі» на місто та шукав розвідників в університетах

Чоловік надавав росіян інформацію протягом 2022 року.

Харків’янин передавав розвіддані росіянам і шукав «кандидатів» на вербування.

Суд оголосив вирок російському агенту з Харкова. Чоловіка визнали винним та засудили до 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.

За даними слідства, під час повномасштабної війни чоловік ходив по Харкову та приховано фіксував місця розташування, а також пересування сил ЗСУ. Потім він передавав інформацію зв’язковому, який був спецпризначенцем загону швидкого реагування Росгвардії «Рысь» та працював на ФСБ.

«Розвіддані потрібні були окупантам для здійснення масованих ударів по Харкову із використанням реактивних систем залпового вогню «Ураган» та «Смерч», — розповів речник Управління Служби безпеки України у Харківській області Владислав Абдула.

Під час обшуків у чоловіка вилучили мобільні телефони та комп’ютерну техніку, де були докази його протиправної роботи, понад 400 набоїв до пістолетів і копію його російського паспорта (виданий у 2018 році).

Винним чоловіка визнали за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 (державна зрада, вчинена за попередньою змовою групою осіб), ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану) та ч. 1 ст. 263 (незаконне придбання та зберігання боєприпасів) Кримінального кодексу України.

Окрім цього, слідчі встановили зв’язкового. Це Олександр Слісаренко, який у 2014 році пішов служити до терористичної організації «ЛНР», а за деякий час перейшов до спецназу Росгвардії. Під час окупації Куп’янська перебував на посаді заступника начальника «адміністрації»з внутрішньої політики. Підозру йому заочно оголосили у березні цього року.

За інформацією Харківської обласної прокуратури, на росіян працював завідувач господарства господарської дільниці механічного відділу держпідприємства у Харкові. Слісаренко був його давнім знайомим.

Окрім місць розташування українських підрозділів та влучання російських ракет по Харкову, зрадник шукав для росіян інформацію про певних посадових осіб військових закладів освіти Харкова. Це були «кандидати» для вербування спецслужбами Росії. У суді чоловік визнав провину.

Як писав KharkovNEWS.info, харківській коригувальниці, яка заробила у росіян 4000 гривень, загрожує довічна тюрма. До суду передали справу 34-річної жінки.

Автор: Марія Мирошниченко

Джерело

Новости Харькова