Забутий фронт? Куп’янський напрямок стає одним з найважливіших

У лісах при Осколі точаться запеклі бої.

Куп’янський напрямок лишається одним з небагатьох, де армія Російської федерації володіє ініціативою та може атакувати. За останній місяць окупанти просунулись на кілька кілометрів і не полишають намірів знову захопити районний центр.

Куп’янська ділянка фронту рідко потрапляє до новин, на фоні Бахмуту та диверсійних проривів у тил ворога в Бєлгородській області може здатися, що на сході Харківщини нічого не відбувається. Втім, військові експерти одностайні в оцінці важливості цього напрямку: саме тут, на берегах Осколу, вирішуватиметься доля Донбасу. 

За десять кілометрів від Куп’янська

За інтенсивністю обстрілів Куп’янський напрямок останні два місяці поступається лише Бахмутському. Позиції ЗСУ росіяни обстрілюють сотні разів на день з усіх видів озброєння: працює тут і польова артилерія, і міномети на кшталт «Тюльпанів», і далекобійні гармати «Гіацинт», і авіація. 

«Вже понад місяць спостерігається така тенденція. За цю добу ворог 509 разів обстріляв наші позиції усіма калібрами і артилерійськими системами і здійснив 12 авіанальотів», — так 20 травня розповідав у телемарафоні про ситуацію на цьому напрямку речник східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

Приблизно така ж інтенсивність зберігається щодня протягом щонайменше останніх двох місяців. До щоденних обстрілів з артилерії останнім часом додалися ракетні удари С-300 по Куп’янську.

Збільшення інтенсивності бойових дій дали можливість ворогу провести кілька вдалих наземних операцій. У березні цього року KharkovNEWS.info з посиланням на військових експертів писав, що в планах армії противника — просунутись від Гряниківки, яка тоді ще перебувала в «сірій» зоні, до Масютівки та Синьківки. Очевидно, одне з цих завдань вже виконане: 15 травня «Інститут вивчення війни» з посиланням  на російські джерела написав про те, що Масютівку зайняли росіяни.

Армія РФ пробує атакувати Синьківку. Фото: скриншот карти

«Відомий російський мілблогер стверджував, що 14 травня російська десантна група захопила Масютівку і створила плацдарм на протилежному березі річки Оскіл безпосередньо на захід від населеного пункту», — написали експерти ISW.

Втім, ані вони, ані український Генштаб не підтвердили остаточно втрату села, тож, скоріше за все, воно знаходиться у «сірій» зоні і саме там зараз проходить лінія фронту і йдуть бойові дії — це на кілька кілометрів ближче до Куп’янська, ніж два місяці тому. Як такого села вже не існує — його знесли інтенсивними артилерійськими обстрілами. 

«Російська армія змогла просунутись у районі Масютівки. Це село було у «сірій» зоні, і, перш ніж захопити, вони закидали село снарядами, зрівняли з землею», — розповів військовий експерт, полковник авіації у відставці Роман Світан в ефірі «24 каналу».

За два місяці його прогнози щодо дій російської армії не змінилися: окупанти намагатимуться йти по правому берегу Осколу до Куп’янська. Судячи зі зведень Генштабу, вони мають там частковий успіх. Наприклад, 14 травня Генштаб повідомляв, що  відбили наступ росіян в районі Синьківки. Це село знаходиться усього в 10 кілометрах від Куп’янська.

Чому Куп’янськ важливий?

На правому березі Осколу росіяни зосередили серйозне військове угрупування, тут є десантники і вагнерівці, які мають намір битися на цій ділянці фронту. Куп’янська агломерація надзвичайно важлива як для України, так і для Росії, бо йдеться про стратегічні висоти якраз у районі Масютівки. Контроль над ними може дозволити ЗСУ вдало розвинути наступ на Сватове, а російській армії — стати в ефективну оборону, відгородившись від українського контрнаступу водною перешкодою у вигляді Осколу та його високим правим берегом.

Для росіян також важливий і сам Куп’янськ як великий залізничний вузол, який може зв’язати їхні Валуйки з Донбасом. Російська армія перекидає військову техніку та живу силу в основному залізницею. 

«У росіян лишається лише один напрямок, де вони можуть наступати. Стратегічна задача ворога на цьому напрямку — з Валуйок пройти на Купʼянськ й далі вздовж Оскільського водосховища йти на Лиман. Валуйки, Купʼянськ, Лиман — це один напрямок. Інший напрямок — наступати з Кремінної на Лиман», — каже Світан.

Певні умови для того, аби продовжити наступальну операцію, у росіян є. Вони контролюють стратегічні висоти біля Масютівки, з іншого боку, йти з правого берега Осколу на лівий значно простіше, бо лівий нижчий. З іншого боку — перед Куп’янськом армії ворога треба пройти досить великі та укріплені населені пункти. Якщо на захоплення крихітної Масютівки вони витратили два місяці, то на те, щоб пройти дистанцію, що лишилась, знадобиться значно більше часу. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти двічі обстріляли Куп’янськ, постраждали троє людей

Крім того, в Генштабі помітили, що супротивник дещо виснажився останнім часом.

«До останнього часу вони намагалися проводити 5-7 атак на Лимано-Куп’янському напрямку. Останні дві доби ми спостерігаємо, що вони спроможні лише одну атаку провести», — каже Сергій Череватий.

За його словами, наступальний потенціал ворожої армії на цьому фронті вичерпався, тож на деякий час на напрямку зберігатиметься певне «статус кво». На жаль, артилерійських обстрілів на Куп’янщині менше не стане — снарядів у ворога все ще багато. 

Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова