Забіг за кордон. Кілька десятків спортсменів із Харкова не повернулися в Україну

Чоловіки виїхали на тренування та змагання до країн ЄС і залишились там.

Міністерство молоді та спорту України оприлюднило перелік спортсменів, що виїхали до ЄС на змагання та тренування, але забули вчасно повернутися додому. Кожен 13-й з цього переліку — харків’янин.

Українські чоловіки під час дії воєнного стану не мають права перетинати державний кордон. Але є винятки — для людей з інвалідністю, багатодітних батьків та спортсменів. Останні мають отримати дозвіл від профільного міністерства на виїзд. Зазвичай, подорож обмежується терміном змагань або спортивних зборів.  Але вже майже 300 чоловіків обдурили міністерство та лишилися в країнах ЄС або поїхали далі.

Шахісти та плавці їдуть на захід

Серед українських спортсменів, що не повернулися із закордонного відрядження, є початківці та прославлені чемпіони, люди як 20 так і 40 років, і навіть тренери та масажисти. Є представники дуже різних видів спорту, але найбільше серед них — пловців та шахістів. Повний перелік тих, хто не повернувся до 28 серпня, можна знайти на сайті Мінспорту. 

Із переліку ми вирахували харківських спортсменів (або тих, хто виступав за харківські клуби), які не повернулися в Україну:

  • Арабаджи Тимур — баскетбол
  • Гапоненко Дмитро — підводний спорт
  • Гоєнко Євген — орієнтування
  • Головаш Олександр — велоспорт
  • Голубничий Максим — плавання
  • Ельянов Павло — шахи
  • Лимар Михайло — кіберспорт
  • Манякін Ілля — скелелазання
  • Нємцу Ілля — баскетбол
  • Олійник Микита — академічне веслування
  • Радіонов Микита — кікбоксинг
  • Рєпін Віктор — підводний спорт
  • Сапожніков Владислав — велоспорт
  • Скриннік Данило — бадмінтон
  • Сторожев Данило — плавання
  • Тамбовцев Богдан — плавання
  • Телятник Олександр — армрестлінг
  • Фень Герман — плавання
  • Шахайло В’ячеслав — шахи
  • Шевченко Кіріл — шахи
  • Шестак Юрій — бокс
  • Нестеркін Валентин — плавання
  • У цьому переліку є і всесвітньовідомі, дуже титуловані спортсмени. Приміром, дует Віктора Рєпіна та Дмитра Гапоненка  неодноразово здобував нагороди на змаганнях з підводного спорту світового рівня. 22 червня 2023 року Гапоненко виїхав на навчально-тренувальний збір до Вроцлава (Польща) і мав повернутися 4 липня — але в зворотньому боці кордон він не перетинав. Його напарник Віктор Рєпін виїхав за межі України ще раніше — 8 квітня минулого року, мав повернутися 21 числа того ж місяця, але не повернувся. Документи на виїзд їм підписували в Міністерстві молоді та спорту. 

    Дмитро Гапоненко і Віктор Рєпін з тренером. Фото: ХОВА

    Шахісти виїхали з України майже усією федерацією, зокрема четверо провідних спортсменів цього виду спорту: Павло Ельянов, Криворучко Юрій, Олександр Арещенко та Кузубов Юрій. 

    Павло Ельянов — харків’янин. З початку повномасштабного вторгнення він виїхав за кордон. Шахіст принципово не грає зі спортсменами з Білорусі та Росії і публічно засуджує російську агресію у соцмережах.

    «З великою повагою ставлюся до колег, які змінили федерацію RUS, діями, а не словами показали своє ставлення до війни, поїхавши з Росії. Вболіваю за них на турнірах. У той же час, моє ставлення до тих, хто залишився — негативне, але з деякими відтінками в різні боки (хоча деякі мої колеги вважають, що я надто толерантний)», — написав він на своїй сторінці у Facebook.

    Павло Ельянов. Фото зі сторінки шахіста у Facebook

    Ще один шахіст, юний гросмейстер, 20-річний Кіріл Шевченко (саме так пишеться його ім’я в офіційних документах) вже грає за збірну Румунії.

    «Я вирішив прийняти запрошення. Це дало б мені більше шансів рости як гравцю і як людині. Бачу, як вони хочуть розвивати шахи у своїй країні, що дуже надихає», — заявив спортсмен. Але ні слова не сказав про те, чому обдурив федерацію рідної країни. 

    У переліку втікачів багато і баскетболістів. На жаль, навіть такі титуловані спортсмени, як колишній тренер «Політехніки» та головний тренер збірної України Тимур Арабаджи. Україна втратила і багатьох пловців, у тому числі колишніх чемпіонів країни Богдана Тамбовцева, Германа Феня, Валентина Нестеркіна, Максима Голубничого та Данилу Сторожева. 

    Втратили дітей і два олімпійські цикли

    Міністерство спорту, публікуючи перелік спортсменів, які ненегально полишили Україну, не дає обставин, за яких вони виїжджали, тому може скластися враження, що усі спортсмени — зрадники. Але іноді траплялося так, що про людей, які здобували для України медалі по світу до початку повномасштабної російської війни, після 24 лютого 2022 року забули або створили умови, аби вони не повернулася. У професійному спорті це називають «спортивний канібалізм».

    Харківська федерація плавання втратила одразу п’ятьох вихованців. Усі вони виїхали з міста навесні 2022 року, у кожного були обставини: влучання у квартиру, батьки в окупації, розбомблений басейн, відсутність змоги тренуватися у місті, яке росіяни намагалися оточити. За півтора роки війни Міністерство спорту не намагалося їх повернути і включило до «чорного» переліку.

    Аюна Морозова, очільниця Федерації плавання України у Харківській області, яка стала доброволицею на початку повномасштабної війни, вважає, що Харків втратив чоловіче плавання. Не на рік, а щонайменше на два олімпійських цикли. Її вихованці виїздили на тренування навесні 2022 року, потім влаштовували своє спортивне життя самостійно: троє — в Америці, двоє — у Європі. Національна Федерація плавання стояла осторонь, не пропонувала допомогти.

    «У наш басейн «Акварена» було влучання. У якийсь момент взагалі було відчуття, що росіяни хочуть знищити усі басейни і наш вид спорту. Хлопці виїхали, шукали, де і як тренуватися. Федерація сказала: треба, щоб вони тренувалися в Україні. Але я не можу повернути їх у Харків. У цих дітей дуже багато вкладено, ми їх тренували з шести років. У мене була мрія саме про доросле чоловіче плавання у Харкові. Тепер ми його втратили», — розказала Аюна Морозова KharkovNEWS.info.

    Спорткомплекс «Акварена» росіяни обстріляяли 11 березня 2022 року. Фото: Нацполіція.

    В інших містах, куди могли повернутися її вихованці, не готові були допомагати харків’янам: за оренду басейну, житла і тренування треба було сплачувати кошти, яких у плавців немає. Тому усі п’ятеро лишилися за кордоном, хтось навіть не повідомив про свій від’їзд до США, тренери дізнались про це випадково. Герман Фень, Валентин Нестеркін, Богдан Тамбовцев, Максим Голубничий і Данило Сторожев залишаються громадянами України, але виступають за інші клуби. Їх позбавили стипендій і будь-яких виплат в Україні.

    «Ми «народили» цих дітей за три цикли, а тепер ми їх втратили. Ми взагалі через війну втратили доросле плавання у Харкові. Я і вважаю, що наступні два олімпійські цикли втрачені. Ми ще можемо позмагатися за третій, але треба щось робити», — говорить Морозова.

    Наприклад, перспективних харківських спортсменів можна було би відправляти на тренування у більш безпечні області України, фінансувати їхні витрати. В «Акварені», наприклад, з 2014 року тренувалися близько 20 спортсменів з Донецька, але виступали вони саме за Донецьк. Така була позиція місцевої Федерації плавання.

    Значні втрати не тільки у харківському чоловічому плаванні. Постраждали легка атлетика, хокей, жіноче плавання, баскетбол, водне поло та інші олімпійські види спорту.  

    Геть із федерації

    Зараз в Україні лише розробляють механізм повернення чоловіків, що незаконно виїхали з України. Але до спортсменів цю практику неможливо буде застосувати, навіть коли вона буде запроваджена, бо вони покинули територію України цілком законно.

    Ніяких механізмів покарання порушників поки що немає, окрім виключення зі складу збірних та федерацій та публікацій час від часу таких своєрідних «списків ганьби» на сайті Міністерства молоді та спорту. Також зі спортсменами, які мали контракт з міністерством, ці угоди були розірвані в односторонньому порядку.

    В Управлінні у справах молоді та спорту ХОВА знають про спортсменів, які не повернулися, але вплинути на ситуацію ніяк не можуть, бо усі виїзди регламентує профільне Міністерство. Іноді в Харкові дізнаються про те, що хтось виїхав на змагання і не повернувся, набагато пізніше. 

    Костянтин Ананченко: «Складно дізнатися, чи повернулися вони». Фото: ХОВА

    «Звісно, у нас є інформація, але ми не завжди вчасно її отримуємо. Спортсмени повідомляють нам, що виїхали, а потім складно дізнатися, чи повернулися вони. Моя рідна Федерація дзюдо, наприклад, протягом повномасштабної війни не відправляла спортсменів на змагання, де беруть участь росіяни. Я особисто теж отримував запрошення, але не їздив. Тільки зі спортзалу, де я тренуюся, шестеро з десяти борців пішли в ЗСУ. І ми маємо дякувати воїнам за те, що спортсмени можуть виїжджати на змагання. Наскільки я знаю, спортивні федерації автоматично виключають тих, хто не повернувся», — розповів Костянтин Ананченко KharkovNEWS.info.

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У «Металіста 1925» новий спонсор

    Масовий від’їзд провідних спортсменів за кордон буквально спустошив збірні. Як повідомила KharkovNEWS.info дотична до професійного спорту особа, у кількох федераціях втрати на рівні Харкова й України дуже великі, але служать у ЗСУ чи допомагають армії одиниці, спортсмени переважно просто виїхали з країни через федерації чи міністерство, рідше — за системою «Шлях». Зараз другі склади багатьох команд групових видів спорту формують майже з людей «з вулиці».

    Джерело

    Новости Харькова