За наказом ексдиректора харківського заводу на військову техніку ставили старі запчастини

Колишнього керівника взяли під варту.

Ексдиректор харківського оборонного підприємства та ще кілька людей розкрадали державні кошти на ремонті військової техніки.

Цей завод входить до концерну «УкрОборонПром» і під час повномасштабної війни займався ремонтом техніки військового призначення за контрактом із Міноборони. Частину коштів з цього замовлення директор та його подільники привласнили.

«Улітку 2022 року на той час очільник заводу організував протиправну схему заволодіння грошовими коштами, які були передані підприємству для виконання державного оборонного замовлення. За контрактом з Міністерством оборони України харківське підприємство мало здійснювати ремонт і технічне обслуговування транспортних засобів військового призначення. До протиправної оборудки директор заводу залучив ще двох осіб: свого підлеглого – начальника управління з матеріально-технічного постачання, а також представника фірми, яка здійснювала постачання запасних частин. Зловмисники домовились, що замість нових запасних частин для окремих вузлів та агрегатів військової техніки вони будуть закуповувати відремонтовані», — повідомив речник УСБУ Харківської області Владислав Абдула.

Слідчі з’ясували, що деталі були неналежної якості, не відповідали нормам і порушували умови укладеного договору. Проте директор заводу та начальник управління матеріально-технічного постачання не бачили проблем і підписували документи про прийомку завідомо неякісних деталей.

Судова товарознавча експертиза підтвердила неналежну якість цих деталей, кажуть у СБУ.

Колишньому директору підприємства та двом його спільникам повідомили про підозру за ч. 4 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодінням майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану). Якщо їхню провину доведуть у суді, їм загрожує до восьми років тюрми.

Колишнього директора заводу взяли під варту, його спільники за рішенням суду перебувають під цілодобовим домашнім арештом.

Як писав KharkovNEWS.info, ректор харківського університету зі спільниками заробив на «мертвих душах» понад 14 мільйонів гривень. Люди не працювали у виші, але отримували кошти протягом 11-ти років.

Джерело

Новости Харькова