З пошкодженого війною музею у Балаклії вивозять експонати

За інформацією: Суспільне Харків.

Балаклійський краєзнавчий музей. Січень 2023 року. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

З Балаклійського краєзнавчого музею, який зазнав пошкоджень внаслідок війни, вивозять на реставрацію та зберігання експонати.

Виконувачка обов'язків директорки Балаклійського краєзнавчого музею Олена Кузнєцова згадує, що місто перебувало під окупацією РФ з початку березня.

"З того часу ми вже не мали доступу до приміщення музею. Знаємо, що росіяни тут жили. Бо коли ми вперше сюди зайшли, побачили сліди їхнього перебування", — каже керівниця музею.

Керівниця Балаклійського краєзнавчого музею Олена Кузнєцова. Січень 2023 року. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

За словами Кузнєцової, у середині червня поряд з будівлею впав російський снаряд. Він пошкодив дах, фасад та кімнати музею. Окупанти розбили й сейф, в якому зберігалися дорогоцінні метали. Через відсутність опалення найбільш цінну частину колекції евакуюють до Харківського історичного музею.

Пошкоджені експонати Балаклійського музею. Січень 2023 року. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

З будівлі вивезуть всі 13 тисяч експонатів, щоб почати реконструкцію приміщення, сказав начальник відділу культури Балаклійської міськради Володимир Попов.

"Нині чекаємо на погодження дати та місця зберігання музейних колекцій від Міністерства культури. Плануємо зробити проєкт, провести експертизу. Також подали заявку до ЮНЕСКО, щоб ті виділили кошти на реконструкцію музею", — зазначає Попов.

Балаклійський краєзнавчий музей. Січень 2023 року. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

Начальник відділу культури Балаклійської міськради каже, коли музей відновлять, усі експонати повернуть до музею.

Що відомо

  • Балаклія перебувала під російською окупацією майже пів року. Збройні сили України звільнили місто під час контрнаступу у вересні.
Новости Харькова