З медиками та охоронцями. Як школярі Харкова навчатимуться в метро

Учнів перших класів в 1,7 раза менше, ніж було до війни.

Навчати за змішаним форматом будуть 60 класів, у тому числі 23 перших.

Цьогоріч до харківських шкіл підуть 7000 першокласників, що майже у два рази менше, ніж до повномасштабного вторгнення. Освітній процес розпочнуть усі 184 школи міста, попри те, що шість закладів освіти є повністю зруйнованими. Про це повідомила «Українському радіо» директорка департаменту освіти Харківської міської ради Ольга Деменко.

«Сьогодні ми набрали 7000 першокласників, у довоєнний період ми набирали 12 000-12 500. Загалом школярів стало у нас приблизно на 10-15% менше», — сказала Деменко.

Навчання проводитимуть у змішаному форматі. Займатися офлайн учні зможуть у метрополітені. Там навчатимуться школярі 60 класів, із них 23 класи — це перші. Також у метро будуть проводити заняття для учнів других, третіх, четвертих класів і навіть старших (два п’ятих класи, по одному — шостий, сьомий і восьмий класи). У кожному класі буде від 15 до 20 учнів. Наразі планують навчати у метро трохи більше ніж 1000 школярів. За словами Деменко, старшокласники не дуже хочуть навчатися у метрополітені. 

Тиждень школярів поділять так, щоб два або три дні проходили у метро і два або три — удома, онлайн. У Харкові створюють тимчасові збірні класи з кількох закладів освіти, при цьому за дитиною залишається місце у школі. Батьки у будь-який момент зможуть повернутися до свого закладу освіти. Уроки почнуться у п’ятницю 4 вересня. У метро з учнями працюватимуть не тільки вчителі.

«Оскільки вчителю одному буде важко справлятися, навіть в туалет зводити дітей, тому буде за кожним класом закріплений вчитель, вибираємо кращих, і закріплений тьютор, який допомагатиме зустріти дітей, провести, погодувати, зводити до туалету, організувати на перервах якісь ігри тощо. Крім того, ми будемо харчувати, це наша комунальне підприємство робитиме. Буде охорона на кожній станції, де класи, ми будемо організовувати перевезення, обов’язково працюватимуть психологи й медики», — розповіли Деменко.

Свято першого дзвоника проведуть онлайн, без лінійок, як було до війни. При цьому, місто обіцяє підготувати для учнів заходи, на яких вони зможуть відпочити та поспілкуватися. Це заплановано на 1, 2 і 3 вересня.

Як писав KharkovNEWS.info, загалом по Харківській області до шкіл підуть цьогоріч 224 543 учні, у тому числі 14 000 першокласників. Минулого року у регіоні було 12 000 першокласників.

Джерело

Новости Харькова