З ізолятора на війну. Найвідоміші харківські підозрювані, яких відпустили в ЗСУ

Деякі діячі криміналу просилися на фронт, але втекли від слідства.

Днями в Києві затримали харківського кримінального авторитета на прізвисько Гончарик, якого відпустили з ізолятора під заставу, щоб він пішов служити в ЗСУ. Гончарик надурив суд та втік, і він такий був у Харкові не один. Втім, є серед бувальців харківського СІЗО і герої війни. 

Навесні минулого року в підозрюваних у злочинах, що чекали на суд під вартою, з’явилася можливість вийти на волю. Для цього треба було пообіцяти в суді мобілізуватися та захищати Україну в лавах ЗСУ. Одні виконали обіцянку і успішно воюють, інші — в бігах, а дехто вже повернувся до «рідної» камери.

Криміналітет накивав п’ятами

18 травня 2023 року Дзержинський суд Харкова обрав задовольнив клопотання правоохоронців щодо  взяття під варту 55-річного кримінального авторитета. У квітні минулого року чоловік, підозрюваний у вимаганні грошей та впійманий на гарячому у січні 2022-го, вийшов з камери під заставу у 297 тисяч гривень. Відпустили його не просто так.

«Він сказав у суді що він хоче служити, було звернення однієї з військових частин, що вони готові його прийняти. І так вийшло, що він до них не дійшов. Він вніс заставу, але не виконав зобов’язання, які суд на нього поклав і ухилився від органів досудового слідства», — розповів KharkovNEWS.info начальник Слідчого управління Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов.

Спіймали на блокпосту. Фото: Поліція в Харківській області

Потенційного «вояку» не було ані чутно, ані видно майже рік — навіть дружина заявила в поліцію, що він пропав без вісті. Аж раптом втікач знайшовся на одному з київських блокпостів — його впізнали під час перевірки документів. 

«Тепер хоч дружина його задоволена, бо знайшла її чоловіка», — жартує Сергій Болвінов.

Цей ухилянт з ізолятора — досить відома в Харкові ще з буремних 90-х  особа на прізвисько Гончарик (справжнє ім’я — Михайло Гончаренко). За даними слідства, авторитет вимагав гроші у підприємців, погрожуючи їм фізичною розправою та знищенням майна. Його взяли на гарячому під час передачі 150 тисяч доларів за «дах».

За словами Сергія Болвінова, точних підрахунків, скільки саме підозрюваних вийшли з ізоляторів на волю з початку війни, ніхто не веде — у кожному випадку суд ухвалював окреме рішення. Але принаймні ще один втікач, якого відпустили з в’язниці на фронт, добре відомий усій країні. У березні минулого року лідери злочинного угрупування Poton Павло Оніщенко та Микола Маслов, які звинувачувались у збройному конфлікті зі співробітниками правоохоронних органів і перебували в ізоляторі з червня 2020 року, вийшли на волю і пообіцяли записатись до тероборони.

Онищенко з дружиною та дітьми втік до Москви. Фото: скрин

«Я собі взагалі не уявляв, що я вийду і буде у нас війна повномасштабна з Росією. Ми вийшли, Коля завтра (11 березня) піде записуватися у тероборону, я трохи розгребуся з усіма справами і теж туди піду», — казав 10 березня Оніщенко.

«Розгрібся» він, щоправда, трохи не в той бік. Як багатодітний батько разом з родиною Оніщенко виїхав до Європейського Союзу, а звідти перебрався до Москви і моментально змінив риторику. У своєму блозі на Youtube він викладав відео на фоні Кремля, називав українців та росіян «єдиним народом», а повномасштабне російське вторгнення — «поверненням земель». Зараз його блог заблокували, доля Маслова невідома.

Приклади успішної служби

Є і такі підозрювані у правопорушеннях, що дійсно доїхали до підрозділів ЗСУ, більш того — успішно виконують бойові завдання. Найвідоміший приклад — автор популярної харківської футбольної кричалки про Путіна Сергій Величко «Чилі». Він вийшов з ізолятора 27 лютого 2022 року. У серпні 2021 року він потрапив за ґрати разом з іншими членами «Нацкорпусу» через звинувачення у вимаганнях, протидії законній господарській діяльності, створенні та участі у злочинній організації. На цей час 27-річний «Чилі» вже був відомий на усю Україну як євромайданівець і ветеран полку «Азов».

На відміну від представників криміналітету, Сергій Величко пішов воювати. Разом з побратимом Костянтином Нємічевим він очолив спецпідрозділ ГУР «Кракен», який з перших днів війни наводить жах на окупантів. В одному з перехоплень ГУР російські військові порівнювали бійців підрозділу з азовцями, а московські генерали вигадували про них небилиці. Зокрема, у березні 2022 року  депутат Держдуми РФ генерал-полковник Володимир Шаманов повідомив про захоплення Немічева та Величка, підозрюваних нібито у тортурах російських військовослужбовців. Але ні в який полон провідники «Кракену» не потрапили, вони брали участь у звільненні північних сіл Харківської області, встановлювали прапор у деокупованій Балаклії, а зараз підрозділ виконує бойові задачі на Донбасі. 

Ще один відомий АТОвець, що потрапив у халепу, але вийшов із камери і пішов воювати — Олег Ширяєв, один із засновників руху «Східний корпус». До 2014 року майбутній командир працював у банківській сфері, він за освітою економіст. З грудня 2014 року брав участь в АТО, зокрема, підрозділ під його командуванням звільняв селище Широкіне.

Фото: Олег Ширяєв/Instagram 

Довгий час після цього Ширяєв займався громадською діяльністю, але у 2018-му році був звинувачений в рейдерському захопленні елеватора в Занках. Тоді він потрапив до ізолятора вперше, втім, невдовзі вийшов. У 2021-му році ветеран несподівано стає союзником проросійського Іллі Ківи і очолює його рух «Патріоти — за життя». Втім, з початком повномасштабної війни їхні шляхи розійшлися: Ківа виїхав до Москви, Ширяєв — на війну. До ЗСУ він ішов з СІЗО, де знову опинився через неявку до слідчого влітку 2021 року.

Зараз Олег Ширяєв командує 225-м батальоном 127 бригади ТРО, яка брала участь в боях на найгарячіших напрямках, у тому числі у Бахмуті. Сірко — кавалер ордену «За мужність».

Джерело

Новости Харькова