З Харкова відправився евакуаційний вагон на Закарпаття: скільки людей вирішили виїхати

За інформацією: Суспільне Харків.

Евакуація переселенців з Харківщини на Закарпаття, 27 червня 2024 року. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

Евакуація переселенців з Харківщини на Закарпаття, 27 червня 2024 року. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

Харків'янка Олена виїжджає із сином, який має синдром Дауна. Вони вперше залишають місто за час повномасштабного вторгнення Росії.

"Ми дуже любимо Харків, ми переживаємо, але, знаєте, у мене вік, мені вже важко самій все це… У мене там рідня десь, в Івано-Франківській області. Я ще маленькою там колись була, мене батько брав туди. Мені дуже хотілося туди поїхати, і, може, зустрінуся з ріднею. Таке далеке сподівання", — каже Олена.

Харків’янка Олена з сином евакуюються на Закарпаття, 27 червня 2024 року. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

Жителі Харківської області, які евакуюються на Закарпаття, 27 червня 2024 року. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

За словами Олега Іванова, минулого тижня залізницею виїхали 14 людей. Він каже, що евакуйованим нададуть безплатне проживання до кінця війни: "Там схожі гуртожитки, людей чекає супровід та соціалізація".

Найважливіше — щоб у людей була можливість за бажання виїхати, бо у них може не бути коштів, не бути ресурсів, щоб виїхати в інший регіон. Наразі потреби масово розвантажувати гуртожитки у Харкові та області немає.

Якщо будуть охочі, залізничники щотижня надаватимуть вагони для евакуації, розповів директор облдепартаменту цивільного захисту Іван Сокол.

"Люди не виявляють великого бажання евакуюватися. Кожен з евакуйованих посадив город і намагається якнайшвидше повернутися додому, щоб прополоти або вже збирати урожай", — каже Сокол.

Від початку активних дій РФ на півночі Харківщини з населених пунктів евакуйовано 11 996 людей, з них 928 дітей та 278 маломобільних, кажуть у ДСНС Харківщини.

Новости Харькова