З двох сіл Куп’янщини планують оголосити примусову евакуацію дітей

За інформацією: Суспільне Харків.

Евакуація на Харківщині, 24 квітня 2024 року. Суспільне Харків/Олександр Ставицький

З двох сіл Кіндрашівської громади Харківської області планують оголосити примусову евакуацію дітей.

Про це в розмові з Українським Радіо Харкова сказав очільник Куп'янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич.

"Зараз подаємо ще два населених пункти, де будемо оголошувати примусову евакуацію дітей. Там 20 дітей. Це Моначинівка і Дорошівка Кіндрашівської громади. Частково з Кіндрашівської громади, з п'яти населених пунктів, вже вивозили дітей, а зараз додаємо ще два населених пункти, де ворог застосовує артилерійські обстріли", — сказав Канашевич.

У трьох громадах — Петропавлівській, Куп'янській та Курилівській — у нас дітей немає. Ми їх вивезли ще у листопаді минулого року останніх.

За його словами, у Куп'янському районі на 27 червня живуть приблизно 35 тисяч людей.

"Ця цифра майже не змінюється десь із лютого, плюс-мінус на 1-2% збільшується чи зменшується кількість. Наприклад, зараз тепла погода і люди, у кого є господарство, городи, поїхали поратися, тому певний рух людей спостерігаємо на території, звідки раніше повиїжджали", — сказав Андрій Канашевич.

Андрій Канашевич. Андрій Канашевич/Facebook

Він каже, що ситуація щодо російських обстрілів стабільна: "Кожен день обстріли, кожен день якісь руйнування".

"Я б не сказав, що збільшується чи навіть зменшується. Динаміка залишається стала. Обстріли так само здійснюються фактично кожен день по тим населених пунктах, які розташовані вздовж лінії зіткнення або трохи поодаль. Це Куп'янська та Курилівська громади. Тобто не можна сказати, що є якісь ознаки того, що ворог починає бити більш активно", — говорить посадовець.

Єдине, останнім часом по Куп'янську почали прилітати FPV-дрони й вони вже вражали транспорт. Ну, це така не дуже приємна ознака для нас, оскільки Куп'янськ все ж таки більш-менш віддалено розташований від безпосередньо лінії бойового зіткнення, але от такі моменти є, хоч їх і небагато, але сам факт наявності їх трохи бентежить.

Як Куп'янський район готується до зими

Андрій Канашевич каже, що у Куп'янському районі вже почали готуватися до холодів, зокрема у питанні забезпечення людей, які лишаються, дровами.

"Є декілька програм, вони зараз на рівні міністерства опрацьовуються, є діалог з Іриною Верещук стосовно забезпечення людей паливною деревиною. Є і програми, які на обласному рівні будуть впроваджуватися. Зараз із цим вже працюємо, щоб людей забезпечити дровами до того як настане холод", — сказав посадовець.

Щодо багатоквартирних будинків, то це вже в третю зиму ми будемо заходити. Централізоване опалення не працює з декількох причин. Одна з них те, що людей в принципі немає в деяких будинках, і, відповідно, немає доступу до квартир. Відтак запуск опалення або навіть води може бути небезпечним з погляду експлуатації мереж.

"Але люди залишаються і тому нам потрібно їх забезпечити якимись засобами обігріву. Є обігрівачі, які будуть людям надаватися. Тобто будемо робити все, щоб люди змогли перезимувати. Будемо серед іншого утеплення робити у підвальних приміщеннях для того, щоб не перемерзала вода, яка ще в будинки деякі подається. Ну і плюс будуть працювати пункти незламності, які будуть забезпечені всім необхідним на випадок якщо морози будуть дуже сильні, по-перше, і, по-друге, якщо буде і надалі руйнуватися інфраструктура і буде відсутня електрика", — пояснив Андрій Канашевич.

Новости Харькова