Установлені імена 290 людей, яких ексгумували в Ізюмі

Експертизи тривають.

Із місця масового поховання в місті Ізюм були ексгумовані тіла 451 людини.

На сьогодні попередньо встановлені анкетні дані 290 людей, ексгумованих із місця масового поховання в Ізюмі. Серед них восьмеро військових, зокрема п’ятьох упізнали, імена трьох захисників було встановлено завдяки ДНК-експертизам. Ще 161 тіло поки що не ідентифіковане, це військові і цивільні, рідні яких або виїхали, або загинули під час окупації міста.

Як пише «Суспільне Харків» із посиланням на відповідь Харківської обласної прокуратури, слідчі проводять досудове розслідування за ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним убивством) Кримінального кодексу України. Призначено 456 судових молекулярно-генетичних експертизи по біологічних зразках тіл і 199 судових молекулярно-генетичних експертиз по біологічних зразках родичів загиблих. Наразі частина експертиз виконана.

«Станом на цей час виконано 270 судових молекулярно-генетичних експертиз по біологічних зразках трупів та 73 судові молекулярно-генетичні експертизи по біологічних зразках родичів загиблих», — сказано у відповіді прокуратури.

Дані досліджень направили для поміщення в Єдину державну базу ДНК (ЦОГОЛ) для того, щоб виявити збіги. На сьогодні є п’ять збігів.

Люди, які перебувають за кордоном та чиї родичі зникли під час окупації, могли самостійно здати зразки ДНК і відправити їх на експертизу. Як зазначається у відповіді, самостійно відібрані зразки до прокуратури не надходили.

Документ: «Суспільне Харків»

Як писав KharkovNEWS.info, 15 вересня в Ізюмі знайшли місце масового поховання. Наступного дня почалася ексгумація. 24 вересня слідчі повідомили, що зі стихійного кладовища в Ізюмі вилучили 447 тіл загиблих. Із них: 194 — чоловіки, 215 — жінки, 22 — військові, 5 — діти, 11 — рештки осіб, стать не визначена. 

Джерело

Новости Харькова