У тілі мешканки Харківщини жив восьмисантиметровий паразит

Личинки паразитів передають комахи.

Випадок дирофіляріозу зафіксували у місті Мерефа (Харківський район).

У серпні до лікарів звернулася 67-річна жителька Мерефи. У неї було почервоніння у лівому оці, біль і відчуття стороннього тіла. Під час обстеження в неї виявили паразита. Про це повідомили у Харківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

«У цей же день хворій після обстеження проведено оперативне втручання та видалено нематоду, яка визначена в бактеріологічній лабораторії нашої установи, як дирофілярія розміром 8,5 см. В осередку, за місцем проживання хворої, проведено епідеміологічне та ентомологічне обстеження та запроваджено комплекс протиепідемічних заходів», — розповіли у Центрі контролю.

Дирофіляріоз належить до паразитарних захворювань. Ним можна захворіти через укуси кровосисних комах, в основному це комарі. Найбільш активним періодом, коли можна підхопити хворобу, є травень — жовтень. Комахи кусають людину й передають їй личинки паразита, ті повільно ростуть. Проявлятися хвороба може у будь-який період року.

Аби не заразитися дирофіляріозом, потрібно користуватися речовинами, які відлякують комах, знищувати комах, установити сітки на вікнах і дверях, осушувати підвали, не зберігати воду у відкритих ємностях понад тиждень, обмежити вигул тварин увечері.

Як писав KharkovNEWS.info, у липні у Богодухівському районі зафіксували перший випадок дирофіляріозу. Захворювання діагностували у 60-річної жінки. Лікарі знайшли у місці утворення паразита довжиною 11 сантиметрів.

Джерело

Новости Харькова