У Тернополі презентували персональну виставку харківського художника

За інформацією: Суспільне Харків.

Фото: Лілія Лобур/Суспільне Тернопіль

У Тернопільському обласному художньому музеї відкрили персональну виставку харківського художника Юрія Клапоуха. Вона має назву "До і Після" і налічує 34 картини.

"Ця виставка про те, як 24 лютого розділило наше життя на до і після. Про людей, які боронять. Про місця, які ще болять. Про те, хто ми є", – розповідає митець.

Виставка. Фото: Лілія Лобур/Суспільне Тернопіль

Навесні він переїхав на Тернопільщину, проживає і творить у Залозецькій громаді. Такого масштабу виставка у творчій біографії Юрія Клапоуха – перша.

Картина харківського художника. Фото: Лілія Лобур/Суспільне Тернопіль

Життя художника, за його словами, поділилося на дві частини – до війни і після 24 лютого, коли митець був змушений переїжджати з Харкова на Тернопільщину.

Роботи побутового жанру. Фото: Лілія Лобур/Суспільне Тернопіль

На виставці представлені роботи побутового жанру, присвячені українським традиціям, пейзажі, портрети, натюрморти та полотна на військову тематику.

Олександр Саричев з побратимом. Фото: Лілія Лобур/Суспільне Тернопіль

"Дуже подобається Тернопіль, подобається Тернопільщина, подобається музей, виставкова площа тут шикарна. Мистецька атмосфера надзвичайна. Я таку атмосферну не зустрічав у жодному місті України. Вона тут якась справжня. Якась чистіша, спокійніша, природніша. Війна – це дуже важко, сумно. Але вона "друге дихання" відкрила".

Юрій Клапоух. Фото: Лілія Лобур/Суспільне Тернопіль

Директор Залозецького краєзнавчого музею Василь Ільчишин каже, що Юрій Клапоух переїхав у Залізці у березні цього року. Відтоді і почалась творча співпраця художника із Залозецьким музеєм.

Руїни Залозецького замку. Фото: Лілія Лобур/Суспільне Тернопіль

Брав участь у художньому пленері, а отримані за дві свої картини кошти, віддав для потреб ЗСУ. Також на Тернопільщині художник написав портрет упівця та ікону "Герба Залізців". Ці зображення згодом були видані Укрпоштою, як марки.

Марка. Фото: Лілія Лобур/Суспільне Тернопіль

"Цей герб має значення не як герб, а як ікона, це оберіг і вона сприймається зовсім по-іншому. Вона не сприймається, як класична робота художника, вона для Залізців є оберегом", – говорить Ільчишин.

Василь Ільчишин. Фото: Лілія Лобур/Суспільне Тернопіль

У своїх роботах Юрій Клапоух відтворює життя таким, яким воно є.

Картини з військовослужбовцями. Фото: Лілія Лобур/Суспільне Тернопіль

"Це художник-реаліст. Художник з філігранною манерою, майстерністю. Всі його твори – опоетизовані. Вони кожного примусять зупинитися для того, щоб розглядати кожен мазок, ці дрібненькі мазки, які творять полотнища, творять зображення. Творять на плоскому полотні творять світло і тінь", – говорить мистецтвознавиця Наталія Собкович.

Наталія Собкович. Фото: Лілія Лобур/Суспільне Тернопіль

Перша персональна виставка художника відбулася 30 років тому. У такому обсязі, а саме 34 картини, він презентує свою творчість вперше. Художник вже планує свою наступну виставку.

Картина Юрія Клапоуха. Фото: Лілія Лобур/Суспільне Тернопіль

Танкісти. Фото: Лілія Лобур/Суспільне Тернопіль

Осінній ліс. Фото: Ліля Лобур/Суспільне Тернопіль

Виставка. Фото: Лілія Лобур/Суспільне Тернопіль

Новости Харькова