У Росії повідомляють про смерть ексмера Куп’янська у московській лікарні

Геннадій Мацегора був директором спорткомлексу у російському місті Старий Оскол.

Офіційного підтвердження про смерть мера-зрадника немає.

У вівторок 11 червня у забороненій в Україні соцмережі «ВКонтакте» з’явилося повідомлення про нібито смерть колишнього мера Куп’янська Геннадія Мацегори, який здав місто російським окупантам. Його поширили зі сторінки з нікнеймом — Людмила Мацегора, начебто матері ексмера-зрадника.

«Вчера, 10 мая 2024 года, не стало Геннадия. Любимый сын, муж и отец… Гена всю жизнь жил для людей, редко думал о себе… не знаю как жить с этим, сердце кровью обливается. Пускай Апостол Петр возьмет под свое крыло и сохранит твою душу в покое. А мы, твоя семья, будем жить и помнить о тебе и о твоих праведных делах. Покойся с миром», — сказано у повідомленні Людмили Мацегори.

На цій сторінці є лише дві публікації, обидві — від 11 червня (це фотографія жінки та допис про смерть нібито її сина Мацегори), у друзях жінки сторінки Геннадія Мацегори немає.

Крім того, у дописі вказано, що Мацегора помер 10 травня. Проте за інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, замах на нього був здійснений 7 червня. Це сталося у місті Старий Оскіл на Бєлгородщині. Після цього Мацегору у важкому стані доправили до московської лікарні.

Згодом повідомлення про смерть Мацегори з’явились у Телеграм-каналах та на російських пропагандистських ЗМІ.

Як пише «Суспільне» з посиланням на представника ГУР Міноборони України Андрія Юсова, зараз підтвердженої інформації щодо смерті Геннадія Мацегори немає. За припущеннями співрозмовників «Суспільного» в українських спецслужбах, які дотичні до справи Мацегори, поява допису про смерть Мацегори може бути або жартом, або частиною інформаційної операції спецслужб Росії.

У Харківській обласній прокуратурі не виключають, що інформація про смерть Мацегори може бути спланованим заходом самим мером-зрадником або російськими спецслужбами. «Смерть» можуть видати за справжню, щоб ввести в оману правоохоронців та суд, які займаються справою Мацегори.

«Розуміючи невідворотність покарання та безперспективність свого перебування у рф, не виключається факт, що це може бути захід, спланований обвинуваченим самостійно або за допомогою спецслужб росії, аби змінити прізвище, ім’я, і в подальшому з’явитись десь в іншій країні знову ж таки для заплутування правоохоронних та судових органів України», — пояснив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

У зв’язку з появою повідомлення про нібито смерть Мацегори у судовому процесі не відбудеться ніяких змін, він триватиме, оскільки офіційно смерть Мацегори не встановлена. Офіційно встановлена смерть означає, що є українське свідоцтво про смерть, оформлене його родичами або уповноваженими особами.

«Факт того, що десь будуть класти труну у землю, не свідчить жодним чином про смерть особи», — зазначив Чубенко.

На сторінці спорткомплексу «Георгиевский», де Мацегора був директором, ніяких офіційних повідомлень про його поранення і смерть немає, останнє датоване 8 червня.

Як писав KharkovNEWS.info, українські слідчі заочно оголосили Мацегорі підозру у держзраді 9 червня 2022 року. У липні 2022 року мера Куп’янська Мацегору заарештували росіяни. 

Після деокупації більшої частини Харківської області Мацегора зник і довгий час не з’являвся на публіці. Але улітку 2023 року він «сплив» серед засновників спорткомплексу ігрових видів спорту «Гєоргієвскій» у невеликому місті Бєлгородської області, Старому Осколі. На початку 2024 року він був названий директором цього СК.

У травні 2024 року справу Мацегори передали до суду. Його будуть судити заочно у Червонозаводському суді Харкова.

Автор: Анна Шафранович

Джерело

Новости Харькова