У Харкові затримали чоловіка з розшукової бази військкомату

Відео непорозуміння з представниками ТЦК виклали у соцмережі.

Уранці 26 червня представники ТЦК виявили чоловіка призовного віку, якого давно шукали.

Це сталося в одному з районів Харкова. Відповідне відео оперативно з’явилося у соцмережах. Проте у Харківському обласному ТЦК запевняють: свідки виклали лише частину відео, а конфлікт вичерпано.

«Під час планових заходів співробітник Національної поліції, який разом з військовослужбовцями Збройних Сил України входить до складу групи оповіщення, зупинив громадянина для перевірки документів, які підтверджують особу та перевірили облікові дані. Це є стандартною процедурою, передбаченою законом. Громадянин, який перебував у розшуку, намагався відмовитись від виконання законних вимог», — повідомили у ТЦК.

Урешті військовозобов’язаний оновив дані у військкоматі та отримав направлення на проходження військово-лікарської комісії. Ніяких скарг, запевняють у ТЦК, він не надавав і найближчим часом має пройти ВЛК.

У військкоматі нагадують, що під час дії воєнного стану чоловіки повинні мати при собі військово-облікові документи або документи, які посвідчують особу та надавати їх для перевірки уповноваженим особам.

Нагадаємо, право на затримання військовозобов’язаних та доставлення їх до ТЦК має лише Нацполіція. При цьому просто для оновлення військово-облікових даних поліцейські не затримують, але якщо під час перевірки документів з’ясувалось, що громадянин України перебуває в розшуку (мав бути мобілізований, йому приходили повістки тощо), то представники Нацполіції можуть затримати та доправити людину до відповідних підрозділів ТЦК та СП.

«Примусово доправляти людей до ТЦК та СП, знову ж таки, можуть лише працівники поліції. Тобто працівники ТЦК та СП не мають права діяти примусово без працівників поліції. Якщо вони діють разом з працівниками поліції, то це, в принципі, в рамках закону», — зауважив народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський. 

 

Джерело

Новости Харькова