У Харкові з двох станцій метро виселяють людей, які ховалися від обстрілів з весни

За інформацією: Суспільне Харків.

Харківський метрополітен. Грудень 2022 року. Фото: Лариса Говина /Суспільне Харків

Людей, які з весни постійно жили на двох станціях метрополітену у Харкові, виселяють з підземки. Їм запропонували повернутися до себе додому, а якщо немає, де жити – поселитися у гуртожитках.

Про це Суспільне Харків розказала заступниця міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

За її словами, навесні у метрополітені ховалися від обстрілів близько 5 тисяч людей. У грудні на станції "Героїв Праці" постійно перебували 53 людини, ще близько 40 – мешкали на станції "23 серпня".

Жителька Харкова Яна Євдокімова укривалася на станції "Героїв Праці" разом із дітьми 10 місяців, їй повідомили, що вона має виїхати.

Жителька Харкова Яна Євдокімова. Грудень 2022 року. Лариса Говина /Суспільне Харків

"У мене діти бояться. Молодша взагалі не хоче. Коли я їй сьогодні сказала, вона почала плакати. Вона боїться. Хоча б залиште, не чіпайте цей вихід. Ми вдень підемо, а ввечері прийдемо. Хоча б так. Скажіть нам: "До восьмої години можете приходити". Добре, ми будемо приходити, а вранці будемо йти", – говорить Яна Євдокимова.

Прибрати намети та матраци з метро попросили й людей, які з весни постійно мешкали або ночували на станції "23 серпня", каже жителька Харкова Юлія Михайленко.

Жителька Харкова Юлія Михайленко. Грудень 2022 року. Фото: Лариса Говина /Суспільне Харків

"Ми 10 місяців тут ховалися для того, щоб коли нас усіх попереджають, що будуть масовані обстріли, нам вийти на вулицю, як у травні, та чекати на прильоти, або як?", – каже Юлія.

Жінка говорить, що сирена виє не тільки вночі.

"Ми не знаємо, що за хвилину буде у нас тут, у Харкові. Бєлгород від нас недалеко — 40 секунд летить ракета. Як людина може встигнути?", – питає жителька Харкова.

Світлана Горбунова-Рубан зазначає, що люди можуть безперешкодно ховатися у метро під час повітряних тривог та масованих обстрілів.

Однак, за її словами, постійне проживання на станціях нині створює перешкоди для пасажирів та порушує санітарні норми.

"Є 2,5 тисячі укриттів, які місто зробило за літньо-осінній період. Ви повертайтеся додому, вийдіть на вулиці та подивіться на вказники, які висять на будинках. Обов'язково знайдете: "Укриття" і стрілочку, — говорить заступниця міського голови.

Заступниця міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан. Грудень 2022 року. Фото: Лариса Говина /Суспільне Харків

Міська влада запропонувала жителям метро повернутися у власні оселі або ж переїхати у гуртожитки.

Що відомо

  • Метрополітен у Харкові почав роботу в режимі укриття у день російського вторгнення, 24 лютого. У травні почали розселяти людей, які ховалися у метро.
Новости Харькова