У Харкові судитимуть помічника ухилянтів

Щодо інших учасників схеми ще триває досудове розслідування.

Організатор схеми ухиляння від військової служби залишається під вартою.

До Дзержинського районного суду Харкова передали обвинувальний акт щодо 37-річного харків’янина, який допомагав ухилянтам та вимагав гроші від чоловіка, який дійсно не придатний до служби. Як установило слідство, чоловік організував схему, за якою чоловіки призовного віку проходили медичну комісію, і їх визнавали непридатними та знімали з обліку. Надалі ухилянти могли безперешкодно виїжджати з України.

За свої «послуги» чоловік брав із військовозобов’язаних від 3000 до 5000 доларів. Частина людей призовного віку навіть не приходила на військово-лікарську комісію. Окрім продажу фіктивних висновків комісії, харків’янин вимагав гроші від людей, які дійсно були непридатними до служби. Він запевняв непридатного, що його направлять у зону бойових дій, якщо той не заплатить гроші.

«Зокрема встановлено, що обвинувачений повідомив чоловіку, який має вади зі здоров’ям, що самостійно той не зможе пройти обстеження, військово-лікарську комісію та знятись з військового обліку. За підготовку документів щодо медичного обстеження, отримання відповідних медичних висновків та подальше зняття з військового обліку ділок оголосив суму в розмірі 3000 доларів США. Здійснюючи психологічний тиск, обвинувачений заявив, що у разі відмови передати гроші потерпілого відправлять у найгарячішу точку проведення бойових дій. Усього ділок встиг отримати від потерпілого 2000 доларів США», — розповіли у Харківській обласній прокуратурі.

У харків’янина провели обшуки, під час яких знайшли чорнові записи, підривач до ручних гранат, корпус ручної осколкової гранати, два саморобних ножі. Обвинувальний акт щодо чоловіка склали за ч. 3 ст. 369-2 і ч. 1, 2 ст. 263 (одержання неправомірної вигоди для себе та третьої особи за вплив на прийняття рішення особами, уповноваженими на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, поєднане з вимаганням такої вигоди, незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами, незаконне носіння холодної зброї без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу України.

Щодо інших учасників схеми ще проводять досудове розслідування. По цій справі ще у квітні оголосили підозру жительці Харкова за ч. 5 ст. 27 і ч. 3 ст. 369-2 (пособництво в одержанні неправомірної вигоди для себе та третьої особи за вплив на прийняття рішення особами, уповноваженими на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, поєднане з вимаганням такої вигоди) Кримінального кодексу України.

Ще одним підозрюваним є голова військово-лікарської комісії. Його вручили підозру за ч. 1 ст. 366 (службове підроблення). Двох членів військово-лікарської комісії та співробітника лікарні підозрюють за ч. 2 ст. 358 (складання завідомо підроблених офіційних документів).

Як писав KharkovNEWS.info, 13 вересня викрили військкома Руслана Мазовецького. Співробітники Служби безпеки України встановили, що він створив схему ухилення від мобілізації. За гроші військком пропонував чоловікам призовного віку уникнути призову, надаючи їм фіктивні документи. Зокрема, це були довідки військово-лікарської комісії та посвідчення про непридатність до військової служби та виключення з військового обліку. Послуги для «клієнтів» коштували від 3000 до 8000 доларів.

Джерело

Новости Харькова