У Харкові нестача судей: розпочинається конкурс

В апеляційних судах області не вистачає 60 суддів.

У системі апеляційних судів України бракує понад половини суддів (56%).

Наприкінці 2023 року в України розпочався конкурс на вільні посади.

«Із 1350 суддів в Апеляційних судах 700 місць є вакантними. Навантаження на суддів величезне, що впливає на якість, на строки розгляду справ, викликає невдоволення як держави, так і громадянського суспільства, пересічних громадян», — повідомив секретар Другої палати, член ВККС Сергій Чумак.

У Харківському апеляційному суді працює 13 людей, а штатних позицій — 60. Основною причиною нестачі суддів стало припинення повноважень членів ВККС у листопаді 2019 року. За останні 10 років у апеляційні суди не призначили жодного суддю.

«Чекають на цей конкурс судді, які працюють в апеляційних судах. Чекають судді першої інстанції, які понад 10 років були позбавлені кар’єрного росту. Чекають і громадяни, а розгляд справ затягується на роки… За цей час рішення може втратити актуальність. Це прості справи: аліменти, поділ майна, визнання право власності, пенсійне забезпечення, соціальний захист в цілому, вирішення спорів між громадянами та кримінальних справ. Це те, з чим стикаються громадяни нашої країни кожного дня», — каже Чумак

По Харківський області на конкурсних засадах будуть відібрані 47 суддів до апеляційного суду загальної юрисдикції, 4 судді – до Східного апеляційного господарського суду, а 9 суддів – до Другого апеляційного адміністративного суду.

«Станом на 20 грудня 2023 року у Харківському апеляційному суді склалася критична ситуація, пов’язана із тривалим незаповненням більшості вакансій суддів, оскільки наразі в суді працює лише 13 суддів, з яких 2 судді відряджені з Донецького апеляційного суду. Без перебільшення можна сказати, що процес апеляційного перегляду судових рішень в Харківській області тримається виключно на принциповій відданості та відповідальності суддів Харківського апеляційного суду, які продовжують виконувати свої обов’язки незважаючи на близькість лінії бойового зіткнення, постійні сигнали повітряної тривоги та зростаюче навантаження. Якісне та ефективне проведення конкурсних процедур для заповнення вакансій в апеляційних судах є невід’ємним елементом становлення та утвердження ефективної моделі національного судочинства, особливо в умовах воєнного стан», — повідомила голова Харківського апеляційного суду Олена Грошева.

Джерело

Новости Харькова