У Харкові безкоштовно надають в оренду інструменти

Потрібно звертатися до волонтерського простору RepairHub.

Інструменти для ремонту пошкоджених приміщень можуть взяти окремі будівельники і цілі бригади, які відновлюють місто.

У Харкові створили волонтерський простір RepairHub, де безоплатно надають у тимчасове користування будівельні інструменти. Головна умова, щоб інструмнети використовували на відбудові пошкоджених через російські обстріли будівель. Інструменти надала швецйцарська організація Helvetas.

Як розповів KharkovNEWS.info керівник організації «Я врятований» Дмитро Ложенко, строк оренди інструментів буде залежати від обсягів робіт. Спочатку людям потрібно звернутися до RepairHub, після чого на об’єкт, який вони ремонтують, приїде представник цього хабу. Він огляне об’єкт, визначить види інструментів, які потрібні, та кількість. Потім складе відповідний акт з переліком. Будівельні матеріали у хабі не надають. Звертатися можуть як громадські організації, так і фізичні особи. На прокат можна взяти електроінструмент, механічні прилади та візки.

«Ми можемо давати в оренду тільки інструменти. У тієї організації або фізичної особи, з якою ми поспілкуємося перш ніж щось давати, є матеріали, тобто ми допомагаємо конкретно інструментами. Це всі інструменти, які потрібні для ремонтування будівель. У залежності від того, який обсяг роботи там потрібно виконати, ми дивимося. Приміром, замінити вікна — це приблизно тиждень. Наш експерт оцінив, і по акту приймання-передачі на певний проміжок часу з поверненням виписується, передається, за тиждень ви зобов’язані його повернути. Інструмент перевіряється. Наша людина дивиться, що там потрібно. Приміром, людина може сказати: «Мені потрібні молотки». А наш представник каже: «Вам не потрібні молотки, для цієї роботи вам потрібно те-те…». У нас є, це передаємо. Ми будемо це все завіряти в акті, оскільки ми несемо відповідальність за ці всі інструменти перед партнерами. Ці інструменти надає громадська організація «Я врятований», — пояснив Дмитро Ложенко.

Якщо харків’яни не повернуть інструмент або повернуть у незадовільному стані, то його власники будуть звертатися до поліції. В якій кількості сьогодні є інструменти та на скількох людей його вистачить, у громадській організації не повідомляють, однак кажуть, що будуть його докуповуати.

«На сьогодні одночасно відновлюють близько 30 об’єктів у Харківській області, наприклад Руська Лозова і Черкаські Тишки. Інструмент буде докупатися. Все залежатиме від обсягу роботи. Конкретики немає, оскільки один об’єкт може одразу забрати половину інструментів», — сказав Дмитро Ложенко.

RepairHub розташований по вулиці Плеханівській, 126 у Харкові. Працює щодня з 10:00 до 18:00. Дізнатися детальну інформацію можна за номерами телефонів: +380 (066) 244-59-40 та +380 (066) 091-64-35. 

Фото: Харківська міськрадаФото: Харківська міськрада

Як писав KharkovNEWS.info, від мешканців Харківської області надійшло більше ніж 4000 заяв щодо отримання компенсації на відновлення пошкодженого через війну житла за державною програмою «єВідновлення». 

Джерело

Новости Харькова