У Харківській області збільшилася кількість хворих на туберкульоз

Хворих на туберкульоз стало удвічі більше.

Жителі регіону можуть звернутися до виїзних бригад фтизіатрів.

Минулого року на Харківщині зафіксували майже 800 випадків туберкульозу, що удвічі більше за 2022 рік. Серед захворілих на туберкульоз було 22 дитини, дев’ять підлітків і семеро медпрацівників. Про це повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації.

У Харківській області проводять роз’яснювальну роботу щодо захворюваності на туберкульоз. Лікарі виїжджають до населених пунктів і дають людям консультації, а також роблять діагностику. Зокрема, до виїзних бригад входять фтизіатри.

«В рамках Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом за підтримки Харківської обласної військової адміністрації спільно з Харківським обласним центром контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України, організовано інформаційно роз’яснювальну кампанію із виїздом спеціалістів Центру і лікарів-фізіатрів протитуберкульозної служби регіону до районів області з метою проведення діагностичних та консультаційних заходів серед населення територіальних громад Харківщини», — розповіла заступниця начальника ХОВА Олена Логвинова.

Як розповіла директорка Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб Любов Махота, у березні виїзні заходи, де інформують жителів про туберкульоз, проводять у чотирьох населених пунктах. Сьогодні такі заходи тривають у селищі Васищеве. Далі такий графік:

  • 24 березня — Харків (Привокзальна площа),
  • 25 березня — Валки,
  • 27 березня — Сахновщина.

Як зазначила Логвинова, туберкульоз можна лікувати амбулаторно, якщо звернутися за допомогою у перший день захворювання. Людині потрібно перебувати в ізоляції. Госпіталізацію проводять в окремих випадках. За два тижні ефективного лікування пацієнт може вважатися епідемічно безпечним і продовжити лікуватися амбулаторно. На Харківщині затверджений маршрут госпіталізації пацієнтів, хворих на туберкульоз.

У ХОВА нагадали, що у 2021 році у Харківській області об’єднали сім протитуберкульозних закладів в один — «Обласний протитуберкульозний диспансер №1». Зараз там є бактеріологічна лабораторія. Вона приймає запити від усіх медзакладів регіону. Крім цього, в області працюють чотири санаторії туберкульозного профілю — «Занки», «Шарівка», «Володимирський» і «Ріпки».

Як писав KharkovNEWS.info, у Харкові уперше за п’ять років померла людина від грипу. Чоловік мав супутні діагнози.

Джерело

Новости Харькова